Ljubav prema fudbalu razbija predrasude (VIDEO)

0

Razdragani osmijeh dama se vratio u Budućnost– ženska sekcija „plavih“ je „oživjela“, djevojke uživaju iz dana u dan, a sezona 2022/23. je otvorena pobjedom.

Plave dame su, u 1. kolu ŽFL Crne Gore, savladale ŽFK Mladost 2015 u gostima rezultatom 4:0 – golove su postigle Ana Knežević u 5, Sara Simonović u 38. i 90+1, te Nejla Bicić u 52. minutu.

Kapitenka Anja Simonović nije krila oduševljenje nakon startnog trijumfa u komšiluku…

„Sezonu smo otvorile pobjedom, što je veoma bitno i nama i klubu i samo tako treba da nastavimo. Prije svega, srećne smo što se Budućnost vratila i što imamo čast biti dio takvog kolektiva. Tu smo da nastavimo da dajemo maksimum i ređamo pobjede“, poručila je Anja, koja se osvrnula na premijerni okršaj…

„Znale smo da će da bude teško protiv Mladosti, jer su prve utakmice uvijek teške, a sve mi smo došle iz različitih klubova, pa čak i gradova. Međutim, poslije velikog rada priželjkivale smo pobjedu i ona je stigla kao nagrada za uloženi trud“.

Anja ima tek 21 godinu, ali je u ekipi trenera Duška Globarevića najstarija, njegova je produžena ruka na terenu, a na neki način i – mentor mlađim igračicama.

„Velika je čast i obaveza biti kapitenka Budućnosti. Dajem maksimum da budem dobra u tome, trudim se da opravdam povjerenje trenera, ali nije mi ni teško kada iza sebe imam prije svega kvalitetne ljude i igračice. Mlada smo ekipa, željna dokazivanja, ali smo prije svega jedna velika porodica na čelu sa našim trenerom, kako na terenu, tako i van njega“, jasna je djevojka koja pokriva pozicije desnog beka, štopera i veziste.

I stvarno, „plave“ dame na svakom koraku zajedno sa trenerom Globarevićem djeluju kao pravi tim…

„Sve što smo napravile i što ćemo tek zaslužan je naš trener. Posvećen nam je maksimalno, u svakom trenutku je tu za nas, trudi se da stvori zdrav odnos, bez rivalstva i razlike“, poručila je Anja Simonović.

Budućnost je u sezoni 2020/21. osvojila jesenju titulu, ali nije uspjela do kraja da izdrži pritisak neprikosnovene Breznice. Do tada, niko nikada nije uspio da se primakne ekipi iz Pljevalja. A sada…

„Biću iskrena, želimo da uzmemo ono što nam kao klubu pripada, a to je titula. Međutim, biću i realna – biće mnogo teško. Ali naša želja je mnogo veća od toga. Ukoliko nastavimo u ritmu u kakvom smo počele, nastavićemo da ređamo pobjede i da budemo u vrhu. Iza sebe imamo odlične uslove za trening i upravu kluba što je najvažnije za nas i našeg trenera, a naše je samo da slušamo, treniramo i napredujemo. Samo ime Budućnost govori da treba da budemo na vrhu u svakom smislu te riječi“, riječi su Anje Simonović, koja je učestvovala i u pomenutoj jesenjoj tituli i zbog toga ima još veću želju za novim uspjehom…

„Od samog početka ŽFK Budućnost, dio sam istog, osjećam odgovornost prema plavom dresu. Bila sam kapiten kada smo osvojile tu jesenju krunu i želim opet da priuštim klubu i sebi sreću koju smo tada doživjele – da budemo ponosne kako na sebe, tako i drugi na nas. Imamo ogromnu želju da plavo – bijela boja bude u vrhu i što se tiče ženskog fudbala, ali i u svim ostalim kategorijama kluba“.

Ženski fudbal je u cijelom svijetu u ekspanziji, popularnost je sve veća i veća iz godine u godinu, a tom trendu se polako prilagođava i Crna Gora. Fudbal jeste za dame, ali kod nas još postoje predrasude…

„Fudbal igram od svoje sedme godine, odrasla sam u porodici u kojoj se oduvijek pratio i na neki način igrao. Ljubav prema ovom sportu sam naslijedila od svoje porodice, tačnije od oca. Predrasude su dio našeg društva, bilo ih je i na početku, a i sada su prisutne. Ljubav je naravno jača od toga i vremenom potisne predrasude okruženja. Za fudbal je karakteristično da je muški sport, mi smo dokaz da možemo time da se bavimo i da budemo veoma uspješne, a pored svega toga da svaka od nas bude van terena djevojka kao i svaka druga“, jasna je poruka Anje Simonović.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here