Mijač otkrio koliko je Budućnost zaradila od transfera

0
arhiva

Budućnost se u posljednje tri sezone pored dominacije (osvojili smo četiri trofeja od mogućih pet) profilisala kao klub koji stvara (uvijek ih je stvarala), ulaže, razvija i prodaje svoju najtalentovaniju djecu.

Međutim, ne da ih prodaje samo da bi zaradila novac, već da i igrač ima neku sigurnost u vidu napretka i minutaže, pa bilo to i kroz pozajmice od novog poslodavca.

Nakon što je Stefan Milić u februaru 2020. godine potpisao petogodišnji ugovor sa Dinamom iz Zagreba kao 20-godišnjak, ofanzivac Lazar Mijović je sa 19 godina postao novi igrač belgijskog Lomela – takođe na pet godina.

„Priča oko Lazara i Lomela je počela još prošle sezone, kao klub dugujemo veliku zahvalnost našem bivšem igraču Branimiru Ivaniševiću koji je tada ostvario kontakt, a mi smo nastavili sa pregovorima i uspješno ih finiširali. Mijoviću kao klub želimo sve najbolje i vjerujemo da smo zajednički odabrali pravu sredinu za njega“, poručio je predsjednik Budućnosti, Veselin Mijač.

Plavi klub je kroz istoriju stvarao talente najvećeg svjetskog kalibra koji su odlazili u kvalitetnije sredine. I od obnove nezavisnosti izlazni transferi su bili česti, ali prvotimci su u inostranstvo odlazili uglavnom bez obeštećenja. Sada to nije slučaj, a na dobitku su i klub i igrači…

„Kao klub smo i prošle sezone bili zadovoljni ponudom, ali smo procijenili – nakon svega što se dešavalo – da nam je Mijović potreban, kao i da je najbolje za njega da se skroz afirmiše i tek onda pređe na veći nivo. Tada nije bilo vrijeme ni da Lazar ode, ni da Budućnost ostane bez njega. Odlučili smo da je sada pravi momenat za transfer, a klub je zaradio 750.000 eura i imaće 12,5% od narednog transfera“.

Pored belgijskog drugoligaša, koji ima ambiciju da se domogne elitnog društva u aktuelnoj sezoni, za 19-godišnjeg ljevaka je bilo još ponuda na stolu, ali…

„Možda smo mogli i bolje finansijski da prođemo u nekoj drugoj priči, ali za budućnost Mijovića, koji predstavlja budućnost crnogorskog fudbala i koji će vjerovatno u godinama koje slijede biti reprezentativac, je bilo najbitnije da ode u „zdravu“ sredinu gdje će moći da napreduje. Bilo nam je bitno da ne bude samo broj na treningu, nego da ima priliku da igra i da se razvija, a Lomel mu je to ponudio“, rekao je Mijač, koji se nadovezao…

„Neka moja skrivena želja je bila da se oproba u Italiji, ali Lomel je na kraju bio pravi izbor, jer svi znamo šta predstavlja Belgija u svijetu fudbala što se tiče mladih i talentovanih igrača, pa nebitno da li se radi o Drugoj ili Prvoj ligi. Lomel ima razgranatu mrežu skautinga i prodaje, filijala je Mančester sitija, Mijović će dobiti pravi tretman kakav zaslužuje, a od toga svega će koristi imati naš klub, ali i reprezentacija Crne Gore“.

Milić u Dinamu (sada je na pozajmici u Bravu i igra standardno), Mijović u Lomelu, a u prvom timu Viktor Đukanović, Andrija Ražnatović, pa još mlađi Damjan Dakić, Vladimir Perišić, Aleksa Ćetković, Vasilije Adžić… Postepeno uvođenje talentovanih dječaka u prvi tim, šansa kada i ako je zasluže, zatim veća minutaža ukoliko se dokažu, pa transfer – je li to neki plan kluba kao što je bio sa Milićem i Mijovićem?

„Apsolutno. To je pravi put za Budućnost, a koristi će imati i klub, ali ponavljam i – reprezentacija. Moramo da crpimo svoje resurse i mislimo na našu mladu djecu, jer koliko god nam je liga loše kotirana – imamo talenata. Dokaz za to su rezultati reprezentacije, koju čine uglavnom igrači ponikli u našem prvenstvu. Na kraju krajeva, dugoročno finansiranje naših klubova je nezamislivo bez prodaje igrača“.

Budućnost je došla u situaciju da prodaje igrače…

„Polako dolazimo do stadijuma da imamo jednog ili dva igrača za prodaju svake ili svake druge godine. Naravno, željeli bismo da možemo da zadržimo te naše talente do 22 – 23. godine, ali ne smijemo da budemo sebični prema njima, jer se radi o njihovom fudbalskom napretku, ali i o finansijskoj egzistenciji“.

Međutim, Budućnost još nije došla u situaciju da prodaje igrače za milion ili dva…

„Na tome ćemo da radimo, ali za to nam je potrebno da se kvalitet lige izdigne, kao i neki rezultat u Evropi. Imamo kvalitetnih priča u našem prvenstvu – Arsenal koji je sjajan, Jezero koje oduševljava na startu sezone, Dečić koji iz godine u godinu napreduje, Sutjesku… Svi zajedno treba da radimo kako bismo napravili iskorak u Evropi“, jasan je Mijač.


Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here