Mjesto gdje su igrale svjetske zvijezde je sada „stadion duhova“

0

Različita politička uvjerenja dovode do ratova gdje su žrtve obični ljudi te remek-djela arhitekture koja ostaju prepuštana sama sebi na milost i nemilost. 

Posljednjih dana u centru svjetske javnosti je mogući ratni sukob na istoku Ukrajine između separatista pomognutih Rusijom te Ukrajinca koji ne žele prepustiti ono što im zvanično pripada.

Na žarištu mogućih sukoba nalazi se i jedan od najboljih stadiona u istočnoj Evropi koji je zbog svih dešavanja proteklih osam godina postao „stadion duhova“.

Ime Donabas Arene je danas poznato manje-više svim ljubiteljima fudbala. Radi se o „ljepotanu“ kapaciteta 50.000 eura na kojem su ne tako davno igrale svjetske zvijezde.

Njegova izgradnja je koštala više od 300 miliona eura i izgrađen je po uzoru na stadione Etihad u Manchesteru ili Allianz Arenu u Minhenhu.

img 20220217 215927 1022862330341865882938

Dugo godina je na ovom stadionu mečeve Lige prvaka igrao Shakhtar, svojevremno čak i četvrtfinale elitnog takmičenja kada je gostovala Barcelona. Na ovom stadionu su se igralo i pet mečeva Evropskog prvenstva 2012. godine uključujući i jedno polufinale.

Eskalacija u regiji Donbass je počela 2014. godine i od tada Shakhtar igra utakmice daleko od Donetska, nekad u Lavovu, nekad u Karkovu, te nekad u Kievu. Povrtak domu iz trenutne perspektive se čini nemogućim.

Stadion je tada grantiran. Dijelovi fasate i krova su uništeni. Prošlo je nekoliko godina da šteta bude sanirana koliko-toliko, ali samoproglašena republika DPR koju je priznala Rusija, ne da novac.

Intersantno da se sada utakmice uopšte ne igraju na ovom stadionu pošto novo osnovani klubovi iz DPR-a igraju na manjim lokalnim stadionima.

Prostor oko stadiona je uređen, dok su unutrašnjost i teren prepušteni sami sebi. Ponekad se pojavi neka osoba koja uđe i pogleda kao izgleda mjesto na kojem su ne tako davno igrale svjetske zvijezde.

Донбасс-Арена. Пример тестовой фотографии, сделанной объективом TTArtisan 17 mm f/ 1.4 и фотоаппаратом Fujifilm X-T30

Generalni dojam je da stadion i nije u toliko katastrofalnom stanju, međutim ako dođe do intenzivnog ratnog stanja pitanje je šta će od njega ostati.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here