Mrzi ih cijela Njemačka, a oni gaze sve redom i nije ih briga

0

Njemačka je zemlja koja se temelji na radu, disciplini i poštovanju zakona. U svakom segmentu te države protkani su principi koji se moraju poštovati i od kojih se ne odstupa nikada.

Osnivanje fudbalskog kluba RB Lajpcig 2009. godine bio je šamar za ovu državu. 

RB Leipzig nije “normalan” fudbalski klub, a evo i zašto.

Prema važećim zakonima u Njemačkoj fudbalski klub ne može biti u potpunosti u vlasništvu bilo koje korporacije. Međutim, svi znaju da je RB Leipzig klub koji je osnovao i finansira ga u potpunosti austrijski gigant Red Bull iz Salzburga. 

Prema tim zakonima svaki fudbalski klub mora biti otvoren i dostupan svima, a vlasnici klubova mogu biti samo članovi određenog fudbalskog kluba. Lajpcig je sve samo ne otvoren jer ga kontroliše Red Bull. 

Ovakvim zakonima Njemci su fudbal uspjeli da uzdignu do najviših svjetskih vrhova, a spriječili su da velike svjetske korporacije fudbalske klubove koriste kao mašine za stvaranje profita. Oni su željeli da izbjegnu da pojedinac ima totalnu kontrolu nad svime i da na svoj način kroji sudbinu nekog kluba. Nisu željeli da bilo ko može osnovati ili ugasiti klub kad mu se prohtje.

Najveća opasnost za meteorski uspjeh RB Lajpciga nisu protivnici na terenu već interpretacija komplikovanih zakona koji propisuju što je fudbalski klub, a što nije.

Takođe, po postojećem zakonu grb i ime kluba ne smiju biti upotrebljivani u marketinške svrhe. Grb RB Leipziga je gotovo identičan logou austrijske korporacije koja pravi energetska pića.

Još jedna stvar koja smeta svima u Njemačkoj je ime ekipe koja postoji tek pet godina. Nazvan je RB Lajpcig ili RasenBallsport Leipzig

“To je uvreda za sve nas, to je uvreda za zdrav razum. Oni žele da se rugaju sa svima. Znamo da RB znači Red Bull ali ne možemo ništa, znamo šta označava grb ali smo nemoćni. Sve ono na čemu se temelji država oni pokušavaju da uruše”, kazao je jedan zvaničnik FS Njemačke.

Da ironija bude veća Fudbalski savez Njemačke je osnovan baš u Leipzigu, a prvi šampion Njemačke je bila Lokomotiva iz Lajpciga.

Igrači i navijači ovog kluba znaju o čemu se radi, ali ih nije briga. Na svakom gostovanju su dočekani kao državni neprijatelji, a posebno na istoku zemlje kada njihova gostovanja uvijek obilježe ozbiljni incidenti i sukobi navijača.

Navijači CZ Jene su bili “najprijatniji” i dočekali su ih sa samo jednim transparentom na kojem je pisalo: “Možemo pobijediti 1000 utakmica, ali karakter nikada nećemo dobiti.”

Cijela Njemačka je juče posmatrala jedan meč. Ako mislite da je to bio neki od duela Bundeslige onda se varate.

Sve oči su bile uprte u Red Bull Arenu na kojoj su se sastali RB Lajpcig i Darmštad. Oba tima se bore za poziciju broj dva koja vodi u “Cvajtu”, a cijela Njemačka je navijala za goste. No RB Lajpcig nije mario za to. Entoni Jang je pogodio za pobjedu “bikova” koji su sada na korak od Druge lige. 

Kotbus, Drezden i Aue su jedini timovi iz istočne Njemačke koji nastupaju u prva dva fudbalska ranga ove zemlje. Kotbus i Drezden su pred ispadanjem, ali nekadašnja komunistička Njemačka će po svemu sudeći dobiti još jednog predstavnika u “Cvajti”.

“Gledate Lajpcig kako igra Treću ligu, a znate da će za dvije ili tri godine to biti član Bundeslige. To je nevjerovatno, ne želimo to u našem fudbalu”, zaključio je čelnik FS Njemačke koji nije želio otkriti identitet.

Sličnost s Hoffenheimom

Zaista sve pomalo podsjeća na Hofenhajm. Sjećate se seoskog kluba i njegove šetnje kroz nekoliko rangova do Bundeslige? Sadašnji sportski direktor RB Leipziga Ralf Ragnik je bio jedan od najzaslužnijih za zvjezdani uspon Hofenhajma, a sada to isto radi sa RB Lajpcigom.

Pravni sistem Njemačke je za sada nemoćan. Međutim, neće Ditrihu Matešicu sve proći glatko obećavaju zakonodavci. 

“Definitivno ćemo promijeniti neke regulative koje određuju vlasničku strukturu, a klub iz Leipziga će morati da se prilagodi ili neće postojati”, najavili su iz tužilaštva.

Ovo je samo još jedan dokaz kako u moderno vrijeme veliki broj biznismena ne zanima fudbal i njegova suština. Te ljude ne zanima što njihove igrače nazivaju pogrdnim imenima kad god napuste svoj grad. Fudbal je za njih isto što i piljara, a piljara ne mora da ima identitet dok god donosi novac.

Ivica Madžarović