Navijači poručili Lukakuu: Rasizam u Italiji nije mržnja, već sredstvo

Navijači Intera objavili su nevjerovatno saopštenje u kojem su istakli da italijanski navijači uopšte ne koriste rasizam i vrijeđanje tamnoputih igrača zbog mržnje, već kao sredstvo da pomognu svom timu.

„Kurva nord“ je ovo saopštenje izdala nakon što je novi napadač Intera Romelu Lukaku dobio rasističke uvrede od navijača Kaljarija.

Navijači ovog kluba poznati su sličnim ispadima, a spisak fudbalera koje su slično vrijeđali je zaista ogroman.

Navijači Intera ranije su vrijeđali tamnopute igrače na rasnoj osnovi, a u saopštenju za javnost objasnili su da se u navijačkim krugovima uopšte ne radi o mržnji, već sredstvu za pomoć.

Zdravo Romelu. Pišemo ti kao dio Curve Nord, navijača koji su tebi upravo napravili doček kada si došao u Milan. Jako nam je žao zbog toga što se desilo u Kaljariju. Moraš da razumiješ da Italija ipak nije kao druge evropske zemlje gdje je rasizam stvaran problem. Mi razumijemo da je tebi ovo izgledalo rasistički, ali to zaista nije tako. U Italiji, to je način da pomognemo našoj ekipi da dođe do pobjede i da učinimo našeg protivnika nervoznim, to nema veze sa rasizmom. Mi smo multietnička navijačka organizacija i uvijek smo pravili dobrodošlicu za fudbalere iz svake zemlje, kako god mi smo uvijek koristili isti način da ometamo druge klubove i vjerovatno ćemo ponovo učiniti to u budućnosti. Mi nismo rasisti i zaista to nisu ni navijači Kaljarija. Molim te da shvatiš takve povike i poruke kao njihov strah od tvojih pogodaka koji bi mogli naštetiti njihovoj ekipi, a ne zbog toga koje si ti boje kože. Pravi rasizam je potpuno drugačija priča i svi navijači u Italiji to znaju jako dobro. Kada se izjasniš da je rasizam problem u Italiji s kojim se treba boriti ti ćeš smo pojačati represiju, koja se vrši nad svim navijačima uključujući i nas i tako ćemo stvoriti problem koji ustvari ne postoji ovdje, već je tako prenešen u druge zemlje. Mi smo jako osjetljivi sa svim ljudima. Garantujemo ti da u našoj grupi postoje mnogi navijači druge boje kože i navijači koji pripadaju različitim dijelovima Italije, koji također provociraju na slične načine. Molim te pokušaj da zaustaviš ovu lavinu negativnih komentara tamo gdje rasizma sigurno nema. Pravi rasizam počinje u školi, a ne na stadionu. Navijači su samo navijači i mi samo želimo dobro svom klubu. Garantujemo da ti niko u Italiji to neće reći što si čuo u Kaljariju van stadiona. Mi nismo savršeni, ali možemo razumijeti tvoju ljutnju. S toga, još jedanput dobrodošao Romelu! – stoji u saopštenju navijača.

Advertisements