NEVJEROVATNO: Oko 60% građana neće moći da prati utakmice A reprezentacije!

0
foto: FSCG
Oko 60% građana Crne Gore neće moći da prati mečeve fudbalske reprezentacije Crne Gore!
Naime, televizija Nova M je naložila Crnogorskom Telekomu da uklone taj kanal sa svojih platformi.
Saopštenje za javnost Crnogorskog Telekoma prenosimo u cjelosti:
Televizija Nova M, koja je ekskluzivni emiter utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, naložila je Crnogorskom Telekomu i drugim operaterima s kojima nije vlasnički povezana da uklone taj kanal sa svojih platformi.
Uprkos naporima Crnogorskog Telekoma da zaštiti interese svojih korisnika, dogovor sa tom TV kućom nije bilo moguće postići zbog nerealnih i neodrživih zahtjeva vezanih za uslove emitovanja.
Zbog toga, TV Nova M od ponoći neće biti dostupna na platformi Extra TV.
Ovim povodom Crnogorski Telekom se obratio nadležnim državnim organima, budući da bi na ovaj način Nova M, protivno javnom interesu, uskratila prenos utakmica reprezentacije za više od 60% crnogorskih građana, koliko tržišta trenutno pokrivaju operatori koji moraju zatamniti taj kanal, što je suprotno Zakonu o elektronskim medijima i javnom interesu.
Ova praksa ne postoji u drugim zemljama u regionu, gdje je ista medijska kuća nosilac prava prenosa kvalifikacionih utakmica fudbalskih reprezentacija tih zemalja.
Podsjećamo, Odlukom o listi događaja od posebnog značaja za javnost u Crnoj Gori Savjeta za elektronske medije („Službeni list Crne Gore“, br. 011/12 od 22.02.2012), sve utakmice crnogorske (seniorske muške) fudbalske reprezentacije, kod kuće i u gostima, utvrđene su za događaje od posebnog značaja za domaću javnost.
Pošto TV Nova M, nažalost, ili ne prepoznaje značaj navedenih događaja za ukupnu crnogorsku javnost ili želi da iskoristi svoju poziciju na tržištu suprotno važećim propisima, apelujemo na nadležne organe da zaštite javni interes i omoguće svim građanima da u svojim domovima gledaju prenose utakmica fudbalske reprezentacije Crne Gore – stoji u saopštenju Telekoma.