Održan Kongres UEFA

0

Redovni 45. Kongres Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) održan je danas u Montroju, Švajcarska.

Svih 55 nacionalnih saveza koji su članovi UEFA podržali su deklaraciju kojom se snažno osuđuje takozvana Super liga i u kojoj se navodi sljedeće:

„Svih 55 nacionalnih saveza i učesnici Kongresa UEFA ovom deklaracijom osuđuju takozvanu Super ligu. Kongres UEFA zauzima čvrst stav da je zatvorena Super liga suprotna konceptu svega evropskog: ujedinjenosti, otvorenosti, podršci i principijelnosti po pitanju sporta. UEFA i njene članice vjeruju u istinski evropski model koji je zasnovan na otvorenim takmičenjima, solidarnosti i redistribuciji kako bi se osigurala održivost i razvoj fudbala za dobrobit svih i u korist promocije evropskih vrijednosti.

Klubovi koji su stvorili zavjeru očigledno nisu uspjeli da vide da njihov trenutni status nije dostignut u izolaciji već da su bili dio dinamičnog evropskog sistema u kojem veliki, srednji i mali klubovi doprinose uspjesima i neuspjesima svih. Njihova pomisao na odvajanje i polaganje prava na nasleđe koje su svi zajednički stvarali predstavlja uvredu za evropske vrijednosti i sportska mjerila.

UEFA, njene članice i svi koji vole fudbal odlučni su u namjeri da se snažno odupru i bore protiv ovog poteza, vlasnika klubova i njihove podrške. Sa stanovišta morala znamo šta je na kocki i zaštitićemo fudbal od sebičnog klana koji uopšte ne brine o igri. Mi smo evropski fudbal, oni nisu.“

Na 45. Kongresu UEFA donijete su i sljedeće odluke:

Izabrano je osam kandidata za četvorogodišnji mandat u Izvršnom odboru UEFA-e. To su: Gabriele Gravina (Italija), Karl-Erik Nilson *(Švedska), Aleksandar Djukov (Rusija), Dejvid Gil *(Engleska), Zbignjev Bonjek *(Poljska), Rajner Koh *(Njemačka), Server Jardimdži *(Turska) i Just Spe (Holandija).

* kandidati su bili članovi prethodnog saziva Izvršnog odbora UEFA-e.

Za potpredsjendika FIFA-e, na mjestu rezervisanom za britanske saveze, izabran je Dejvid Martin iz Sjeverne Irske. Njegov mandat trajaće dvije godine.

Za člana Savjeta FIFA, na mjestu rezervisanom za ženskog kandidata, izabrana je Evelina Kristilin iz Italija kojoj će mandat trajati četiri godine.

Za članove Savjeta FIFA u četvorogodišnjem mandatu izabrani su Razvan Burleanu (Rumunija), Jorgos Kumas (Kipar), Peter Peters (Njemačka) i Dejan Savićević (Crna Gora).

Ratifikovane su odluke o imenovanju Nasera Al-Kelafija i Karl-Hajnc Rumenigea za predstavnike Evropske klupske asocijacije (ECA) u Izvršnom odboru UEFA-e. Takođe, ratifikovana je odluka o imenovanju Haviera Tebasa za predstavnika Udruženja evropskih liga (EL) u Izvršnom odboru UEFA-e.

Usvojeni su finansijski iskazi za 2019/20 godinu kao i budžet za 2021/22. Takođe, usvojeno je nekoliko amandmana na Statut UEFA koji stupaju na snagu danom usvajanja.

UEFA Kongres dodijelio je počaasno članstvo Mihaelu van Pragu za izuzetnu službu evropskom fudbalu i UEFA-i od 2000. godine kao i njegovo članstvo u Izvršnom odboru UEFA-e od 2009. godine.

Naredni Kongres UEFA-e održaće se 11. maja 2022. godine u Beču, Austrija.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here