Paunović: Ovo je jedini način da srpski fudbal postane bolji

0

Veljko Paunović zna kako se osvaja Svjetsko prvenstvo, učinio je to sa omladincima Srbije na Novom Zelandu 2015. godine i kompetentan je da ocijeni nastup Srbije na Mundijalu u Rusiji.

Paunović je izrazio žaljenje što se sve završilo kao i obično, sa dozom razočaranja.

– Dobro smo počeli, držali sve pod kontrolom. Žao mi je što se priča završila kao što se obično završi na Svjetskom prvenstvu, sa nekom dozom razočaranja. Uvijek ostane taj ukus i osjećaj da smo mogli bolje i da opet nismo uklopili sve stvari kako treba. Čuo sam sa različitih strana da nismo stvorili pravi ambijent. Poslije Švajcarske smo izgubili svu vjeru u dalji plasman. A to nije trebalo da se dogodi. Danas nema nepobjedivog protivnika. Nema igrača koji je nezaustavljiv, pogotovo na velikim takmičenjima. Dobro smo stajali sa Brazilom. Imali smo strašne prilike i mogli smo da se vratimo. To je fudbal. Nemoj da okačiš protivniku medalju prije vremena. Bori se dok on tebi ne čestita pobjedu, rekao je Paunović, a prenio Blicsport.

Prema njegovim riječima samo je trebalo da malo više vjerujemo u sebe.

– Reprezentacije su sastavljene od kvalitetnih igrača. Nije kao u klubu gdje fale resursi, gdje timovi hoće da popune vertikalu. Oni to rade za zadovoljavajući, ne za internacionalni nivo. Mnogo je lakše da se istakneš u klubu nego u reprezentaciji. U nacionalnom timu nemate problem sa cijenama igrača. Tu dolaze najbolji igrači te zemlje. Igrači sa velikim iskustvom, koji mogu da se suprotstave zvijezdama. To smo mogli da vidimo kada su veliki fudbaleri zaustavljani jakim timovima. Imali smo jak tim, dovoljno iskusan tim. Samo je trebalo malo više da vjerujemo u sebe, dodao je srpski stručnjak.

Stanje u srpskom fudbalu se nije promijenilo.

– Generalno mislim da je stanje isto. Isto smo rangirani. Zvezda je imala super sezonu prošle godine. Partizan može da pruži više. Sve ekipe poput Vojvodine, Radničkog, Čukaričkog i Spartaka moraju da pruže više. Da se pojačaju i da dižu kvalitet. To je jedini način na koji možemo da popravimo srpski fudbal. Moramo da podignemo kvalitet trenera, igrača i struke uopšte. Ako to uradimo, podići ćemo nivo lige i fudbala. Mora da se investira u primarnu materiju, a posle toga i u terene. Mi imamo dobre rezultate, ali ne očekujemo ništa da uradimo u evropskim takmičenjima. Moramo da se pomjerimo u kasnije faze i da igramo takmičenja direktno, a ne da prolazimo ovo tegljenje. Mnogi se potroše. Ekipe ne započnu prvenstvo kako treba. Mislim da nam treba još da ulažemo da bismo se pomjerili sa mrtve tačke, zaključio je trener Čikaga.