Riječ urednika: Pet stvari koje smo naučili nakon mečeva reprezentacije

0

Reprezentacija Crne Gore vođena novim selektorom Ljubišom Tumbakovićem odigrala je dva prijateljska meča ovog mjeseca.

Bile su to prve provjere pred novi kvalifikacioni ciklus, ali i prvi ispiti za novog selektora.

Prije mečeva, tokom okupljanja među igračima i navijačima vladala je pozitivna atmosfera koja je govorila da će “stvari krenuti na bolje”. Međutim, nije bilo tako.

Poraz u Atini od Grčke (2:1) i remi bez golova sa Bjelorusijom u Podgorici učinili su da naš tim sada ima pet vezanih mečeva bez pobjede.

  1. Prva stvar koja “upada u oči” je izostanak ključnih igrača. Naša selekcija očigledno ne može da igra bez Vučinića i Jovetića – bez obzira ko je selektor. Crnogorska reprezentacija, kada u njoj nema pomenutog dvojca, djeluje apatično. Rješenje se mora naći, jer kao što znamo nijedne kvalifikacije nismo odradili kompletni. Uvijek je neko bio povrijeđen, pa se Tumba mora spremiti na to.
  2. Naš tim na oba meča nije imao desnu stranu. Rodić i Marušić su bili neprimjetni. U pojedinim situacijama je djelovalo kao da ih i nema na terenu, kao da igramo sa igračem manje. Obojica su odigrali dovoljno utakmica u dresu reprezentacije da se može reći da nisu donijeli kvalitet koji se očekivao. Ukoliko se kod njih nešto ne promijeni i tu će Tumbaković morati da traži alternative.
  3. Novi selektor i novi sistem zahtijeva vrijeme kako bi sve zamisli bile implementirane na pravi način. Stručni štab će imati veoma težak posao da do septembra otkloni sve manjkavosti u igri kako bi na startu kvalifikacija bili kompetentni. Igrači i selektor što prije treba da nađu “hemiju” koja će nas voditi kroz ovaj kvalifikacioni ciklus.
  4. Nije sasvim jasno zašto selektor Tumbaković nije više koristio pojedine igrače (Zverotić, Boljević, Raičević) u ovim pripremnim mečevima jer je bilo jasno da je potrebno ispitati sve opcije i to što prije. Nedostaje nam brzina i kreativnost kojih je u Atini bilo malo, a u Podgorici nimalo. Ponekad je dobro “promiješati” karte, svakako bolje u prijateljskom meču kada su takmičarski mečevi koliko toliko daleki.
  5. Strpljenje i podrška. Moramo biti strpljivi i dati šansu Tumbakoviću. Kod nas je praksa da navijači žele sve odmah. Moramo svi zajedno biti strpljivi jer novi selektor gradi novu reprezentaciju. To je, očigledno, posao koji će od svih zahtijevati mnogo strpljenja i podrške.