Počinje MFF – Bar postaje epicentar inovacija i kreativnosti u gejmingu

0

Predsjednik Svjetske Esport federacije IESF, saudijski princ Faisal Bin Bandar bin Sultan Al Saud, učestvovaće na Montenegro Future Festivala, koji počinje u petak, 10. maja u Baru.

Montenegro Future Festival, u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore i uz podršku Turističke organizacije Bar i Opštine Bar, održava se do 12. maja kao globalni događaj koji kombinuje gejming, IT i pop kulturu.

Glavni događaji Festivala su European Gaming Summit i Adria Efootball Cup u kojem učestvuju igrači iz 15 država svijeta i igraju za neke od globalno poznatih klubova kao što su Barselona, Arsenal, Roma, Liverpool i Partizan.

European Gaming Summit koji će se održati u sklopu festivala, predstaviće ukupno 14 panel diskusija, među kojima su i one o esportu, poslovnim prilikama, turizmu, nacionalnim federacijama, AI & tehnologiji, i organizaciji turnira. HRH Princ Faisal Al Saud govoriće na panelu nakon svečanog otvaranja a na događaju će učestvovati još jedan predstavnik „plave krvi” – princeza Sophia Wolkonsky, osnivačica i CEO Castillia organizacije.

„Održavanje Evropskog gejming samita u Baru predstavlja izuzetan uspjeh i veliku čast za naš grad. Kroz ovaj događaj, Bar postaje epicentar inovacija i kreativnosti u gejming industriji, pokazujući svoju sposobnost za organizaciju velikih događaja i svoju otvorenost prema novim oblicima zabave i industrije”, saopštio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Prema njegovim riječima, evropski gejming samit donosi energiju mladosti i entuzijazam, te predstavlja priliku za razmjenu ideja i povezivanje stručnjaka iz cijelog svijeta.

“Bar, nekada poznat kao tranzitno čvorište, danas ponosno stoji kao sve atraktivnija turistička destinacija, privlačeći ne samo tradicionalne turiste već i gejming entuzijaste.

Ova transformacija nije došla preko noći, već je rezultat naše vizije, predanosti i upornog rada na razvoju turizma. Potvrda naše vizije Bara kao mjesta otvorenog za sve oblike kreativnosti i raznolikost jeste upravo ovaj samit. Neka ova manifestacija bude pokazatelj naše predanosti razvoju, naše sposobnosti da se prilagodimo i naše želje da postanemo lideri u modernom svijetu, a vrata Opštine Bar će uvijek biti širom otvorena za maksimalnu podršku ovakvim događajima i inicijativama koje mijenjaju lice Bara u grad života, grad budućnosti”, dodao je Raičević.

Da je Bar prepoznao potencijal cijele gejming industrije kao i IT, robotike i sličnih te da će i u budućnosti ulagati u promociju tih industrija i targetirati Bar kao gejming i IT city, smatra direktor TO Bara, Danilo Orlandić.

– U planu da je ovi projekti koje radimo promovišu Bar van sezone kao turističku destinaciju i targetiraju je kako u regionu tako i u Evropi, kroz sve dogadjaje koje radimo i planiramo da radimo. Za ovu godinu smo imali game jam, robotičku ligu u maju kao i MFF sad u maju. U planu je par velikih projekata, uz ove postojeće kao što je BLAST turnir u Counter Strike 2 igrici i slični. Takodje, Bar planira da ovim targetiranjem i promocijom privuče strane investitore koji bi ulagali u Bar. Odlučili smo da je, pogotovo u periodu prije i posle sezone bolje dati priliku novim trendovima koji mogu privući publiku i goste van Crne Gore, mimo nekih tradicionalnih koncerata i dogadjaja koje svi organiziju jer, budućnost je u gejmingu i novim tehnologijama – kazao je on.

Sa više od 50 jedinstvenih govornika iz ukupno 30 zemalja svijeta MFF je i najveća konferencija ove vrste u ovom dijelu Evrope. U sklopu konferencijskog dijela održaće se i edukativne radionice američke organizacije NASEF (https://www.nasef.org/) koje su otvorene za javnost.

Festival predstavlja značajno okupljanje lidera industrije, inovatora, donosilaca odluka koji oblikuju budućnost gejminga i tehnologije u regionu i svijetu, a pored princa Al Sauda, najvažniji među njima su: Andrzej Krasnicki, Poljska (Predsjednik Evropske gaming federacije), Mario Celan, Hrvatska (Educatorium), Saša Marinković (Direktor, AI marketing AMD), Lance Mudd, USA (Samurai Labs, član borda direktora IESF-a), Boban Totovski, Sjeverna Makedonija (Sekretar IESF-a), Gerald Solomon, USA (Izvršni direktor NASEF-a, član borda direktora IESF-a), Rustam Aghasiyev, Azerbejdžan (Glavni savjetnik GEF-a), David Neichel, Francuska (ESL FACEIT Group), Mostafa Abusamra, Saudijska Arabija (Projektni menadzer u Esport federaciji Saudijske Arabije) i drugi.

SESCG postoji u Crnoj Gori od 2013. godine. Organizovao je više od 500 gejming turnira i takmičenja u Crnoj Gori i region u kojima je učestvovalo između pet i sedam hiljada takmičara. Član je svjetskih gejming federacija IESF, GEF, kao i evropske federacije EEF. Osnivač je Adria Esports federacije (AEF). Priznat je od Crnogorskog olimpijskog komiteta, a sarađuje i sa FSCG i UEFOM, kao i sa KSCG i FIBOM. Gejming je priznat kao sport u preko 66 država, dok savezi postoje u više od 120 država.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here