Predstavljamo vam protivnika Zete u LE: FC Mol Fehervar

0

Fudbalski klub MOL Fehervar, ranije poznat kao Videoton je rival Zete u kvalifikacijama za LE.

Naš predstavnik je dobio izuzetno teškog protivnika, ali znajući igre Zete u Evropi, sigurni smo da se izabranici trenera Roganovića neće unaprijed predati!

E sad, malo o istoriji ovog kluba. MOL Fehervar je klub kojem je sjedište grad Sekešfehervar. Klub čiji je trener srbijanski stručnjak Marko Nikolić je osnovan 1941. godine.

Ovaj klub je čak 18 puta mijenjao ime…

Boje kluba su plavo-crvene, domaće utakmice igra na stadionu “Mol Arena Šošto”, čiji je kapacitet 14.201. Najviše ljubitelja fudbala na ovom stadionu bilo je 28. novembra prošle godine kada su se sastali Fehervar i Ujpešt, tada je bilo oko 11.250 gledalaca… Navijačka grupa koja podržava klub se naziva “Red Blue Devils”…

foto: wikipedia

Svoj najveći uspjeh Videoton je imao 1985. godine kada je stigao do finala Kupa UEFA. U finalnom meču je uspješniji bio Real iz Madrida.

Tri puta su osvajali domaći fudbalski šampionat Mađarske. Osvojili su dva trofeja namijenjena pobjedniku Kupa, Liga kup Mađarske tri puta, i Superfinale Liga kupa 2 puta…

Prošle sezone su nastupali u Grupi L Lige Evrope zajedno sa Čelzijem, BATE Borisovim i PAOK-om. Videoton je zauzeo 3. poziciju sa samo dva boda manje od drugoplasiranog BATE Borisova.

Vrijednost ekipe iznosi 17.380.000 eura. Najskuplji fudbaler je Loik Nego čija je vrijednost 2.000.000 eura…