“Primjer Budućnosti za svaku pohvalu, nadamo se da će drugi naći model za prevazilaženje krize”

1

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore izdao je saopštenje za javnost u kojem poziva klubove da slijede primjer Budućnosti i izmire sva dugovanja svojim fudbalerima.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

U ovom vremenu dok su fudbalska takmičenja zaustavljena širom planete zbog pandemije koronavirusa, niko ne može da sa sigurnošću potvrdi kad će se fudbal i život uopšte vratiti u normalne tokove.

FIFPro, naša krovna organizacija, zajedno sa drugim interesnim stranama organizovanog fudbala kontinentalnim federacijama, asocijacijama liga i klubova, učestvuje u radu radne grupe koju je oformila FIFA i čiji je zadatak da definiše vodeća načela za regulatorna i pravna pitanja. Preporuke koje je FIFA objavila u svom zvaničnom dokumentu impliciraju aktivno učešće relevantnih socijalnih partnera i pronalaženje rješenja koja bi bila primjenjiva u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom.

Što se tiče klubova I CFL, oni su u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore organizovali rad sa igračima na način koji je u ovom trenutku jedino moguć – programima za idividualno treniranje.

Po pitanju ispunjavanja ugovornih obaveza od strane klubova, za sada imamo različita rješenja, koja su uslovljena finansijskom situacijom, ali i neizvješnošću oko termina nastavka liga. U pozitivnom smislu prednjače klubovi sa najvećim brojem profesionalnih ugovora, što opet implicira da je podizanje nivoa profesionalizma jedan od ključnih elemenata uređenih radno-pravnih odnosa igrača, a i kompletnog klupskog fudbala kod nas.

Navodimo primjer FK Budućnost, čijim je igračima ne samo izmirena zarada u punom iznosu, već im je od strane rukovodstva saopšteno da neće biti promjena po tom pitanju do kraja sezone. I to otklanjanje neizvjesnosti je za svaku pohvalu.

Imamo još klubova I CFL koji su uredno izmirili zarade za prethodni mjesec u punom iznosu i svakako te poteze treba pozdraviti. U ovom trenutku nemamo informacije da li će se ta praksa nastaviti i kasnije, ali neki su na primjer, poput FK Sutjeske, izašli sa konstruktivnim i realnim predlozima za naredni period ukoliko se pandemija nastavi.

U manjem broju klubova nepovoljna finansijska situacija diktira dinamiku isplate zarada tokom ove pandemije. Nadamo se da će se i u tim klubovima naći model za prevazilaženje krize, jer ne treba smetnuti sa uma da u ovom periodu klubovi posluju sa znatno smanjenim operativnim troškovima.

Sindikat profesionalnih fudbalera će i dalje u kontaktu sa članstvom i raditi presjek na mjesečnom nivou i pratiti smjernice naše krovne organizacije FIFPro. Svakako, nakon okončanja ove situacije, slijedeći preporuke rukovodećeg međunarodnog tijela u fudbalu, spremni smo da kroz kolektivno pregovaranje i partnerstvo zajedno dođemo do rješenja koja će biti na dobrobit svih.

1 Komentar

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here