Šćepanović u Ukrajini!

0

Podgorica, 22. avgust 2021, Najbolji crnogorski igrač e-fudbala (PES), Vučeta Šćepanović otputovao je u Ukrajinu gdje predstavlja Crnu Goru na Evropskom kupu (European Nations Cup) u PES-u. Na takmičenju će se nadmetati 12 najboljih selekcija Evrope.

Evropski PES kup se održava u organizaciji e-sport saveza Ukrajine, Fudbalskog saveza i vlade Ukrajine a domaćini Kupa, prvog turnira u svijetu gejminga ove godine, su Kijev i Krivi Rog. Igrači će se boriti za nagradni fond od 5000 dolara i titulu EEF prvaka Evrope. Kup su otvorili ukrajinski ministar mladih i sporta Vadim Gudsait (Vadym Guttsait), predsjednik Fudbalskog saveza Ukrajine, Vladislav Šovkovskij (Vladyslav Shovkovskyi), te Jevhenij Imas (Yevheniy Imas), rektor Nacionalnog univerziteta za sport na kojem se kao jedan od predmeta izučava i gejming.

Šćepanović u Ukrajini boravi u društvu Filipa Šoća, predsjednika Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG), pod čijim pokrovteljstvom nastupa crnogorska PES reprezentacija. Povodom otvaranja Kupa prisustvovali su prijemu u upravi Fudbalskog saveza Ukrajine gdje su se susreli i sa predsjednikom borda ukrajinskog saveza e-sportova, Iavnom Danishevskijem (Danishevskyi), te Vadimom Kostjučenkom (Vadym Kostiuchenko), prvim potpredsjednikom ukrajinskog fudbalskog saveza i Vitalijem Lavrovim, šefom odsjeka za digitalnu transformaciju Ministarstva mladih i sporta Ukrajine.

“Ovo je prvi turnir u svijetu gejminga ove godine koji će biti održan u lan a igrači će se boriti za nagradni fond od 5000 dolara i titulu prvaka Evrope EEF (Evropska e-sport federacija). Narednih dana ćemo imati veliki broj sastanaka sa drugim evropskim gejming federacijama kao i sa ljudima iz IESF-a, we-play-a i ostalim partnerima”, saopštio je Šoć.

Prema njegovim riječima, pored ovog turnira, za najboljih 12 evropskih selekcija Evropska e-sport federacija u saradnji sa Internacionalnom (IESF) i e-sport federacijom Rumunije i partnerima, organizovaće i turnir i kup u CS:GO igrici. Za razliku od PES kupa, ovaj turnir će biti održan onlajn.

“Svi mečevi naše reprezentacije gledaoci će moći da gledaju na youtube kanalu Saveza, PES i twitch platformi”, dodao je Šoć.

Posljednja dva mjeseca bila su veoma dinamična za Savez i crnogorske gejmere. Tokom jula i avgusta održane su nacionalne kvalifikacije za IESF i WSL (World Syber league). U septembru se očekuju regionalne kvalifikacije za IESF, a završni turnir IESF je u novembru u Izraelu, dok je u WSL-a završni turnir u decembru u Južnoj Koreji.

SESCG je u saradnji sa IESF i WSL organizovao takmicenje u CS:GO (Counter Strike GO) sa kojeg je ekipa Perspektiva izašla kao najbolja i predstavnik Crne Gore u regionalnim IESF kvalifikacijama. Najbolje ekipe iz regionalnih kvalifikacija će predstavljati svoje zemlje na završnom turniru u Izraelu u novembru. Na put u Izrael računa i Vučeta Šćepanović koji Crnu Goru predstavlja i na regionalnim IESF kvalifikacijama.

U takmičenju u DOTA 2 predstavnik Crne Gore na regionalnim IESF kvalifikacijama  u septembru je ekipa Selected a najbolje ekipe iz regiona će se takođe takmičiti u Izraelu.

Andrija Midžor je izašao kao najbolji iz TEKKEN 7 pobijedivši prošlogodišnjeg predstavnika Crne Gore Branka Jugovičaa. Pored toga, Andrija je izborio i učešće na WSL koji će se ove godine održati u Južnoj Koreji. 

Održano je i PUB G takmičenje, čiji će predstavnik biti ekipa Gejming Haus na WSL turniru koji se ove godine održava u decembru u Južnoj Koreji sa nagradnim fondom od nevjerovatnih 400.000 dolara za 3 igrice – PUB, TEKKEN 7 i Brawl Stars.

Crnogorske gejmere očekuje i najveći poluprofesionalni turnir u Evropi u organizaciji CEE i borba među ekipe iz 12 zemalja za nagradni fond od 20000 dolara. Pobjednik crnogorskih kvalifikacija koje će se održati od 3. – 12. septembra će biti predstavnik Crne Gore na ovome turniru. Prošle godine je u kvalifikacijama za CEE učestvovalo blizu 1000 ekipa. Glavni partner ovoga turnira je INTEL.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here