SJAJNO: Evo kako će izgledati stadion “pod Goricom”

0

Na javni poziv Fudbalskog saveza Crne Gore za izradu glavnog projekta za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona pristiglo je 10 ponuda, od kojih je sedam ispunjavalo sve kriterijume. 

Ponuda firme ,,Studio K“ iz Podgorice ocijenjena je kao najpovoljnija od strane komisije sastavljene od predstavnika Fudbalskog saveza i Glavnog grada. U narednih desetak dana, kazao je za Pobjedu generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac, očekuju da će potpisati ugovor sa izabranim ponuđačem. Projekat bi trebalo da bude sačinjen i revidovan tokom ljeta, kako bi ga sredinom jula, početkom avgusta FSCG predao Glavnom gradu, koji će na osnovu njega raspisati poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.

VELIKO INTERESOVANJE

Đurđevac ističe da je dokumentaciju Fudbalskog saveza za izradu glavnog projekta istočne tribine Gradskog stadiona preuzelo 14 firmi. Navodeći da im je pristiglo 10 ponuda (devet firmi i jedan konzorcijum), on kaže da su u Fudbalskom savezu zbog toga prijatno iznenađeni. 

– Krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 10. mart. Dan nakon toga zasijedala je Komisija, sastavljena od predstavnika Fudbalskog saveza i Glavnog grada. Razmotrili smo sve ponude, pa je juče i konačno donešena odluka na osnovu njihovog bodovanja. ,,Studio K“ iz Podgorice dao je najpovoljnije uslove, i finansijski i vremenski. Glavni projekat će biti urađen u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora, a novčana ponuda iznosi 499.112 eura – kazao je Đurđevac, uz napomenu da javnim pozivom nijesu bili naznačeni vremenski ni finansijski limiti za izradu projekta. 

IZRADA I REVIZIJA

Dodajući da je ,,Studio K“ zadovoljio i ostale kriterijume koji su traženi javnim pozivom, on kaže da je od 10 pristiglih ponuda njih sedam zadovoljavalo kriterijume javnog poziva. U narednih desetak dana, dodaje on, će potpisati ugovor za izradu glavnog projekta, nakon čega slijedi rok za izradu glavnog projekta (tri mjeseca), kao i revizija.

– To znači da bi glavni projekat trebalo da bude sačinjen i revidovan tokom ljeta. Sredinom jula, početkom avgusta nadamo se da ćemo uručiti glavni projekat Glavnom gradu, koji će na osnovu njega raspisati poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova izgradnje istočne tribine Gradskog stadiona – poručio je Đurđevac, uz napomenu da će FSCG finansirati i reviziju glavnog projekta.

Idejno rješenje istočne tribine

Javni poziv za izradu glavnog projekta istočne tribine Gradskog stadiona je osim idejnog rješenja, koje je prošlo procedure Glavnog grada, sadržao i projektni zadatak i urbanističko-tehničke uslove. Idejnim rješenjem za istočnu tribinu stadiona, između ostalog, predviđena je podzemna garaža na dva nivoa, moderne svlačionice, doping sobe, VIP saloni, sve po kriterijumima UEFA i FIFA.

Podsjećamo, nakon što je Glavni grad uspješno realizovao sve aktivnosti na raspisivanju i sprovođenju konkursa za idejno arhitektonsko rješenje istočne tribine Gradskog stadiona, Fudbalski savez Crne Gore u saradnji sa Glavnim gradom preuzeo je dalju razradu projektne dokumentacije. S tim u vezi, FSCG je 4. marta ove godine objavio javni poziv za dostavljanje ponuda za izradu glavnog projekta. 

Nakon izgradnje tribine biće mjesta za više od 17.000 gledalaca

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Momir Đurđevac ističe da im je bilo veoma bitno da Gradski stadion bude zaokružena cjelina. 

– Zbog toga nam je bilo veoma bitno da se poslije duže vremena krene u realizaciju izgradnje istočne tribine stadiona. Prepoznali smo želju Glavnog grada i gradonačelnika Ivana Vukovića da se to pokrene sa mrtve tačke. U postupku odabira ponuda za idejni projekat aktivno je učestvovao predsjednik FSCG Dejan Savićević. Bilo nam je bitno da buduća istočna tribina ima minimum 6.000 mjesta, kako bi Crna Gora dobila nacionalni stadion sa nekih 17.000 mjesta – kazao je Đurđevac, pojašnjavajući da će nakon izgradnje istočne tribine, na stadionu ,,Budućnosti“ biti mjesta za nešto više od 17.000 gledalaca.

Svi će, naglašava on, biti zadovoljni kad se ,,zaokruži“ ovaj sportski objekat.

– Konačno će Crna Gora dobiti stadion tog kapaciteta, a kada se završi stadion na Cetinju, tribina u Nikšiću, sportski objekat u Lješkopolju, Beranama, u više gradova ćemo imati sportske objekte koji će zadovoljavati kriterijume Uefe – zaključio je Đurđevac.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here