Slišković na klupi Željezničara

0

Blaž Slišković je zvanično izabran za novog trenera FK Željezničar.

Iskusni 61-godišnji stručnjak preuzet će klupu Plavih od Amara Osima i pokušati prekinuti lošu seriju sarajevskog tima u proljetnom dijelu Premijer lige BiH.

Slišković se na trenersku klupu vraća nakon godinu dana, a posljednji angažman imao je u dalekom Hong Kongu na klupi Kitcheea. Jasno je da ovaj Mostarac ima velikog iskustva u Premijer ligi BiH, a da li će uspjeti da preokrene situaciju u Željezničaru pokazat će vrijeme.

Ovaj stručnjak je imao blistavu igračku karijeru. Ponikao je u dresu Veleža, a potom je ostavio dubok trag u splitskom Hajduku. Uslijedio je transfer u Marseille, ali se nakon samo godinu dana odlučio na odlazak u Pescaru.

Slišković je nakon Pescare igrao još za Lens, Mulhousr i Rennais u Francuskoj, a potom je 1994. godine stigao u Hrvatski Dragovoljac. Karijeru je završio prije 22 godine u dresu mostarskog Zrinjskog.

Legendarni Baka odigrao je 26 mečeva za selekciju Jugoslavije, a ostat će upamćen po tome što je zaigrao i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u toku agresije na tu zemlju te je upisao dva nastupa.

Slišković je trenersku karijeru počeo u Brotnju i kasnije Posušju, a prvi ozbiljniji angažman imao je na klupi Bosne i Hercegovine koju je predvodio od 2002. do 2006. godine. Bakina generacija ostala je upamćena po tome što ih je jedan gol dijelio od plasmana na EP u Portugalu.

Također, Slišković je trenirao i Hajduk dok je bio bh. selektor, a samo i danas nejasna odluka čelnika kluba odvojila ga je od titule sa Bilim. U  Premijer ligu prvi put je stigao u avgustu 2005. godine kada je preuzeo Zrinjski. Na klupi se zadržao dvije sezone i potom je otišao u albansku Tiranu.

Kasnije je u Rumuniji trenirao Albu Iluiju, a 2011. godine vratio se u BiH i preuzeo je Široki Brijeg. Na Pecari se zadržao svega nekoliko mjeseci i ponovo je otišao u inostranstvo.

Baka je prvo radio u dalekoj Saudijskog Arabiji gdje je trenirao Al-Ansar, a potom je u Kini trenirao QD Jonoon. Na ljeto 2015. godine ponovo preuzima Široki Brijeg, ali ponovo je tu bio svega nekoliko mjeseci.

Nakon avanture na Pecari Slišković je u dva navrata trenirao Zrinjski s kojim je osvojio dvije titule Premijer lige Bosne i Hercegovine. Prvu titulu osvojio je u sezoni 2017/18. i sezonu kasnije uspio je s Plemićima da odbrani ovaj trofej.

Zrinjski je napustio u junu 2019. godine i odlučio se za odlazak u daleki Hong Kong. Tamo je trenirao Kitchee, ali se nije zadržao koliko je planirao jer je pandemija koronavirusa pokvarila njegove planove.

Nakon godinu dana pauze Baka je odlučio ponovo da se vrati trenerskom poslu i prihvati poziv s Grbavice. U Željezničaru ga očekuje sigurno dosta posla, a da li će opravdati očekivanja čelnika kluba i navijača ostaje nam da vidimo.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here