Sokoli u nedjelju dobijaju rivale u kvalifikacijama za EURO

0
Sa sinoćnjeg meča: FOTO: FSCG

Fudbaleri Crne Gore saznaće u nedjelju protivnike u kvalifikacijama za UEFA EURO 2024.

Hrabri sokoli“ naći će se, uz još 52 reprezentacije, na žrijebu koji će početi tačno u podne, u izložbenom centru ,,Fešthale“ u Frankfurtu na Majni. Naša selekcija žrijeb čeka iz trećeg šešira, u kojem su još Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Rumunija, Švedska i Jermenija.

Njemačka, domaćin EURA 2024, neće biti u žrijebu jer neće igrati u kvalifikacijama, a neće biti ni Rusije, koja je suspendovana iz svih takmičenja pod okriljem FIFA i UEFA.

Preostale 53 reprezentacije biće podijeljene u deset grupa, sedam sa po pet i tri sa po šest timova. Na žrijebu će se izvlačiti redom od prvog do šestog šešira. U prvom šeširu su četvoro finalista UEFA Lige nacija – Holandija, Hrvatska, Španija i Italija i biće odmah smješteni u grupe A, B, C i D, koje će imati po pet timova. Na taj način će ove reprezentacije imati prostor za odigravanje finala Lige nacija u junu 2023. godine.

Kao i što je bio slučaj prethodnih godina, UEFA je napravila određene restrikcije pri izvlačenju ekipa na žrijebu. Tako se, zbog političkih odnosa, u istoj grupi ne mogu naći Jermenija i Azerbejdžan, Bjelorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija, Kosovo i Bosna i Hercegovina i Kosovo i Srbija.

Restrikcije su napravljene i zbog zimskih uslova u zemljama sjevernog dijela Starog kontinenta – Bjelorusije, Estonije, Farskih Ostrva, Finske, Islanda, Letonije, Litvanije i Norveške, pa će maksimalno dvije od ovih reprezentacija moći da se nađu u istoj grupi.

Raspored šešira

Prvi šešir: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija (finalisti Lige nacija); Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, CRNA GORA, Rumunija, Švedska, Jermenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here