SPFCG tužio državu: Ne zna se ko je osnivač Mogrena, klub gotovo da ne postoji

0

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore na konferenciji za novinare iznio je niz nevjerovatnih podataka o FK Mogren.

Naime, Sindikat je istakao da su 12. fudbalera dobili presude pred Arbitražnim sudom FSCG, ali da svoja potraživanja ne mogu da naplate.

Aleksandar Kovačević, advokat Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, kaže kako Mogren gotovo da ne postoji te da se ne zna ko su osnivači budvanskog kluba. Mogren je zbog finansijskih problema prošle sezone prebačen u niži rang takmičenja, a Sindikat smatra da će posla imati i redovni sudovi, a ne samo fudbalski.

– Izgleda nevjerovatno, ali istina je, ne zna se ko je osnivač Mogrena. Ne može to da se utvrdi, takav klub nije smio da se registruje u Upravi za sport, koja je na osnovu netačnih i neistinitih podataka registrovala Mogren. Klub je registrovan na osnovu neke potvrde iz Opštine Budva da je bio registrovan 1970. godine kao udruženje građana. Sada se ne vidi ko je osnivač, a u nekim privatnim razgovorima sam saznao da osnivači nijesu živi – rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da je Sindikat tužio državu u ime oštećenih fudbalera, jer su dugovanja ogromna, a nemaju od koga da se naplate.

– Država odgovara ako neki njen organ ne poštujući Zakon nanese nekome štetu. Da je Mogren imao osnivača, osnivač bi odgovarao za obaveze koje je stvorio klub. Ali, s obzirom na to da nema osnivača, nema ko da odgovara, ali onda mora da odgovara država, koja je dozvolila da takav klub bude registrovan – dodao je Kovačević.

Sindikat nije htio da tereti Opštinu Budva, a istakao je da dugovanja igračima iznose oko 200 hiljada eura.

Predsjednik Sindikata Željko Janović je rekao da mora da odgovara i neko ko je sklapao ugovore u ime kluba.

– Niko od odgovornih lica nije kažnjen. FSCG uradio je sve što je mogao, kaznio je klub, ali šta je sa ljudima koji su bili funkcioneri i koji su potpisivali ugovore. Niko nije ispaštao – dodao je Janović.

Istaknuto je i da je Sindikat pokrenuo inicijativu da se počne sa unutrašnjim licenciranjem klubova, a na taj način bi, po njihovom mišljenju, mogli da se ublaže problemi u crnogorskom fudbalu.

izvor: CdM