Stručnjak za klađenje stao u odbranu Crvene zvezde

0

Ekspert za sportsko klađenje svjetskog renomea Kristijan Kalb stao je u odbranu Crvene zvezde nakon optužbi francuskog ,,L’ekipa” da je meč sa PSŽ-om pokušao da se namjesti, prenose ,,Večernje novosti”.

Kalb je u nevjerici dočekao ovu informaciju ističući da je nerealno da se tako nešto dogodilo, zbog velike sume novca koja se, navodno, pokušala od strane nekog funkcionera Crvene zvezde uplatiti na taj meč.

– Već smo viđali slučajeve da neki tim prihvati da izgubi sa određenim brojem golova razlike, kao, na primjer, u velikom skandalu italijanskog fudbala, ili u Španiji. Ovđe me, međutim, iznenađuju dvije stvari. Prvo i najveće iznenađenje je suma. Govori se o uloženih pet miliona evra. Nikada nisam čuo za tako nešto. Čuo sam za milion ili dva, ali ne za pet. To znači preuzeti ogroman rizik uz veoma strukturisanu organizaciju. Da mi je neko rekao da je u pitanju pet miliona zarade, još bih i mogao da povjerujem. Takođe, tip klađenja, na baš pet golova razlike, čini mi se veoma rizičnim. Naročito kada se radi o tako važnoj sumi. Ne vidim čak ni azijsku mafiju, koja je najbolje organizovana, da stavi toliko novca na sto za nešto tako – rekao je Kalb za ,,Novosti”, a uz to je i procijenio da su šanse manje od pet odsto da neko uplati toliku sumu novca na pomenuti meč.

Istraga je u toku, to je bila vijest koja je svakako uzburkala srpsku, ali i evropsku javnost i postavlja se pitanje ko je u stanju da lažira ovakvu informaciju i zbog čega?

 – Pokušao sam da razumijem, ali nisam uspio da shvatim. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li je istina ili laž. Ono što vjerovatno znamo, to je da je postojala informacija koja je upalila crvenu lampicu poslije čega je uslijedila istraga. Ne znamo u ovom trenutku da li postoji nešto iza toga. U svakom slučaju, istraga je u toku, a postoji i pretpostavka nevinosti – kazao je Kalb.

Konkretan rezultat istrage u Francuskoj u vezi s utakmicom PSŽ – Crvena zvezda mogao bi da bude poznat možda najranije za pet godina.

– Sve može da potraje veoma dugo. U aferi iz belgijskog fudbala, o kojoj se često govori, iz 2005. godine, u kojoj je glavni protagonista bio Kinez Žejun Je, presuda je, na primjer, donijeta 2014. Za velike afere do presude se čeka u principu od pet do deset godina – rekao je Kalb.