Svaki dan sa prvim timom je privilegija

0

Budućnost polako privodi kraju prvi dio priprema u Podgorici, a prije odlaska u prijatni hotel “Splendid” koji je planiran za prekosjutra (petak 20. januar).

“Plavo – bijeli” vrijedno rade pod budnim okom stručnog štaba, koji je od starta priprema bogatiji za Balšu Božovića – mladi trener mlađih pionira je priključen kako bi pomogao na treninzima tokom priprema za drugi dio sezone.

“Šef Džudović me je pozvao par dana prije Nove godine, pitao da li sam raspoložen da pomognem i iskreno prijatno me iznenadio tom ponudom. Naravno, ni jedne sekunde nisam razmišljao o odgovoru, bukvalno sam ga u pola rečenice prekinuo i rekao ‘tu sam koliko god mislite da treba – pet, deset ili mjesec dana’”, rekao je Božović, koji se nadovezao…

“Poziv doživljavam kao nagradu za trud i posvećenost svih ovih godina koliko sam trener mlađih selekcija u klubu. Drago mi je što su baš mene odabrali da budem taj trener iz Omladinske škole koji će pomagati prvom timu tokom zimskih priprema”.

Period adaptacije nije bio problem – Božović se sa svim pomoćnicima (Vladan Savić, Božidar Vuksanović, Nikola Vukčević, Blažo Igumanović) dobro zna, na neki način su i sarađivali u Omladinskoj školi, baš kao što zna dobro većinu igrača…

“Svakodnevno upijam nove informacije, jer se u stručnom štabu nalaze ljudi od kojih stvarno mogu mnogo da naučim. Još jednom velika zahvalnost šefu Miodragu Džudoviću na ukazanom povjerenju, a sa kolegama sam sarađivao i u Omladinskoj školi, tako da mi je zadovoljstvo što smo opet zajedno. Prilagodio sam se lako, a olakšavajuća okolnost je bila i ta što i momke iz ekipe dobro poznajem – sa nekima sam igrao zajedno, protiv nekih takođe igrao, a neke sam stigao i da treniram”.

Božović se prvi put susreo sa radom u seniorskom fudbalu, s tim da ima slično iskustvo jer je na početku trenerske karijere bio pomoćnik u omladinskoj selekciji kluba – radio je sa generacijom 2001/2002. (Mrvaljević, Ražnatović, Milić…) u kojoj su bili i mlađi Mijović, Dašić…

“Imam to neko iskustvo rada sa starijima, jer omladinci rade po sličnom sistemu kao prvi tim. Sa druge strane, rad sa prvotimcima se razlikuje u odnosu na djecu koju vodim – više je zastupljena taktika, to su gotovi igrači, profesionalci koji znaju šta treba da rade i kod kojih nema velikih korekcija. Sa djecom se više baziram na učenju fudbalske igre, korekcije su prisutne non – stop, zahtjevnije je jer se mora obraćati pažnja i na najsitnije detalje da bi ta djeca kasnije bila kvalitetno obučena za prvi tim”.

Nakon utakmice sa ekipom Rodanž iz Luksemburga u 13.00 sati na Kampu, “plavo – bijeli” će se u petak preseliti u Splendid gdje će boraviti do 3. februara, a Božović će putovati kao dio stručnog štaba.

“Svaki dan proveden sa prvom ekipom mi znači, to je privilegija za mene. Biću sa ekipom na pripremama u Budvi, šef Džudović je neko ko je imao sjajnu igračku karijeru, a njegova posvećenost kao trenera – kao i cijelog stručnog štaba – se vidi na svakom koraku. Čast mi je što imam priliku da učim od njega i svih iz stručnog štaba”, poručio je bivši fudbaler plavog tima, koji je svjestan da je trenerski posao mnogo kompleksniji od igračkog…

“Međutim, isto tako uživam u svemu tome, radujem se svakom novom danu i treningu i trudim se da nadograđujem sebe u svakom smislu”, jasan je Božović.

Kao daroviti ljevak je obećavao mnogo, o njegovim pasovima i slobodnjacima se pričalo i u mlađim kategorijama i u seniorskom fudbalu, a kao igrača – baš kao i sada kao trenera – oblikovala ga je Budućnost.

“Kao dijete sam prošao omladinsku školu Budućnosti i to je najljepši period mog života, igrao sam za sve reprezentativne selekcije tada zajedničke države Srbije i Crne Gore, osvajao trofeje na državnom nivou sa mojom generacijom 1987, ali ostaje žal što u seniorskom fudbalu nisam pružio više. Odigrao sam 50 – 60 utakmica za prvi tim Budućnosti, ali znam da sam mogao više”, rekao je Božović, koji je maksimalno posvećen trenerskom poslu…

“Na novom sam početku, presrećan što je to u matičnom klubu za koji sam vezan od malena, a iskreno da sam imao ovaj elan kao igrač – siguran sam da bih napravio ozbiljniju karijeru. Posvećen sam maksimalno, a rad u najvećem i najboljem crnogorskom klubu je čast i obaveza i trudim se da to povjerenje svakodnevno opravdavam”.

A da se Balša Božović na pravi način posvećuje i odnosi prema djeci vidjeli smo više puta – pored fudbalskih vještina, uči ih da budu zajedno i u porazu i u pobjedi, da bodre druga u svakoj situaciji, vodi ih na more… I mlađi pioniri (generacija 2009) su ozbiljno vezani za njega, pa se “plaše” da im se trner neće vratiti.

“I ja sam nenormalno vezan za tu djecu, jer je to sjajna grupa i uživam radeći sa njima. Nevjerovatno su talentovani, gledao sam ih i pratio još dok su bili u raznim školicama fudbala. Smatram da ta djeca igraju ozbiljan fudbal za svoje godine uz veliki prostor za napredak, a usudiću se da kažem da je poslije “klase 2006”, to najtalentovanija generacija u klubu”, govori Božović, pa poentira…

“Raspitivali su se da li ću ih napustiti, ali sam im rekao da ne brinu i da ćemo se družiti do kraja sezone. Tih desetak dana koliko ću odsustvovati biće u sigurnim rukama, jer će moj saradnik Milan Đurišić sigurno raditi dobar posao sa njima. Međutim, učim ih i da ne treba previše da se vezuju za nekog trenera, jer će mijenjati i trenere i klubove u – nadam se – dobrim karijerama, jer stvarno vjerujem u tu djecu”.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here