U ponedjeljak stiže potvrda reforme u Ligi šampiona: Kontroverzna odluka drma Evropu

0

Izvršni komitet Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) odobriće u ponedjeljak, 19. aprila odluku o promjenama u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Novi format takmičenja stupiće na snagu od sezone 2024/25 kada će se umjesto aktuelnih 32, pojaviti 36 timova. Samim tim, biće promijenjen i sistem takmičenja, jer će svaki klub u grupnoj fazi, umjesto šest, odigrati 10 utakmica. Zgusnut raspored definitivno će uticati na domaća šampionata, budući da neće biti zimske pauze, ali nije to odluka koja potpuno mijenja izgled na koji smo navikli u prethodnih 25 godina.

Naime, dva kluba dobiće specijalne pozivnice od strane UEFA za Ligu šampiona, taj poziv neće biti vrednovan spram njihovih dostignuća u domaćem prvenstvu, već po sistemu ko može da plati nekoliko desetina miliona eura – igraće. Prema najavama, ta dva jaka evropska kluba biće ekipe koje UEFA visoko vrednuje na svojoj istorijskoj listi. Recimo, ove sezone bi to, prema aktuelnim tabelama, lako bili Liverpul, koji je šesti u Premijer ligi, i Borusija Dortmund, petoplasirani tim Bundeslige.

U Ligi Evrope će 32 ekipe biti raspoređene u jednu diviziju u grupnoj fazi. Svaki tim će igrati osam do 14 rundi, po varjanti švajcarskog modela koji se koristi na šahovskim turnirima (neće biti dvostrukog kola, već će ekipe odigrati jedan meč).

Najboljih osam timova kvalifikovalo bi se ne samo za osminu finala već i za grupnu fazu sljedeće godine, dok bi se preostalih 16 učesnika razigravalo za grupnu fazu naredne sezone.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here