U21 EURO: Austrijanci “potkresali” krila Srbima

0

Srbija U21 – Austrija U21 0:2 (1:0)
Volf 38′, Horvat 78′

Mlada reprezentacija Austrije neočekivano lako savladala je favorizovanu Srbiju na startu Evropskog šampionata za mlade.

Iako su, po svemu, bili favoriti, „orlići“ to nisu pokazali ni na jedan način, a da nije bilo odličnog Radunovića na golu, poraz je mogao da bude i ubjedljiviji.

Čini se da su previše oprezno počeli i jedni i drugi, pa se desetak minuta nije desilo gotovo ništa. U 11. minutu su Austrijanci izveli prekid sa lijeve strane, ali je Radunović lako pokupio centaršut. Čini se da Austrijanci nešto bolje koriste greške Srba na sredini, pa su dva puta zaprijetili poslije tako oduzetih lopti. Prvo je Volfa zaustavio Živković, a onda je poslije greške Radonjića isti fudbaler tukao preko gola.

Srbija uglavnom pokušava poslije prekida, jedan je dobro izveo Živković, potražio je Mašovića na drugoj stativi, ali je ovaj zakasnio. Nova greška na sredini umalo je Srbiju koštala primljenog gola u 28. minutu. Horvat se oslobodio Živkovića, kao na tacni poslužio Šlagera, činilo se da je gol neizbježan, ali je odlično postavljeni Radunović odbranio, ruku na srce, slab udarac fudbalera Salcburga.

Sve greške došle su na naplatu dva minuta kasnije. Horvat je neshvatljivo ostao sam ispred Radunovića, njegova plasirana lopta je pogodila stativu, ali se odbila na nogu Volfu i završila u mreži. Pomoćnik sudije Ekberga podigao je zastavicu, gledan je i snimak, ali je bilo očigledno da je sve bilo čisto, pa je Austrija povela 1:0.

Ostalo je još 45 minuta da Srbi isprave šta se ispraviti može, a u 50. minutu bili su blizu izjednačenja, od koga ih je dijelilo nekoliko centimetara. Izveden je korner, lopta je preletjela sve fudbalere i stigla do Radonjića koji je spoljnom zavrnuo u peterac, Jović se odlično snašao i glavom je uputio ka mreži, ali je prečka obavila posao za rivale.
Minut kasnije nova šnasa za Austriju i nova dobra intervenija Radunovića. U narednih nekoliko minuta odbrana Srbije se povijala pod naletima rivala, ali prije svega zbog neshvatljivih grešaka, a ne zbog nekih osmišljenih akcija protivnika.

Sredina drugog poluvremena mogla je da donese odluku, da nije bilo sjajnog Borisa Radunovića. Srpski čuvar mreže je fantastičnim intervencijama sačuvao nadu da „orlići“ mogu da izbjegnu poraz na startu, a način na koji je onemogućio Šlagera u 67. minutu, kada su svi vidjeli loptu u mreži, dugo će se prepričavati. Dvojica Austrijanaca su izbila sama ispred njega, zahvaljujući lošoj ofsajd zamci, ali se golman Srbije nije dao prevariti i u stilu hokejaškog golmana spriječio dupliranje prednosti rivala.

Kakvu je šansu propustio Radonjić u 71. minutu, pa to je nevjerovatno. Živković ga je pronašao na drugoj stativi, a napadač Marseja je prebacio prazan gol sa pet metara!
To je bila i posljednja prilika da Srbija nešto uradi u ovom meču. Volf je nadmudrio Jovanovića, ovaj ga je zakačio s leđa, ali sudija u prvi mah nije prekidao igru. Tek kasnije, kada je postalo jasno da je mladi napadač doživio težu povredu, pogledao je snimak, dosudio prekršaj a Jovanoviću pokazao crveni karton.

Poslije duže pauze Austrijanci su izveli prekid, tako što je Horvat tukao direktno u gol i iznenadio loše postavljenog Radunovića, koga je zbunio i Milenković, lošim postavljanjem.
Sa dva gola i jednim igračem manje, bilo je iluzorno očekivati bilo šta u preostalih petnaestak minuta, a jedino su Austrijanci mogli da dođu i do ubedljivijeg trijumfa, kada je rezervista Balić bio sam ispred Radunovića, ali je otišao previše u stranu.