UEFA: Održan sastanak sa sekretarima, održana diskusija o potencijalnom povratku navijača

0

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) održala je danas video konferenciju sa generalnim sekretarima svih 55 nacionalnih saveza kako bi diskutovali o potencijalnom postepenom povratku navijača na utakmice u organizaciji UEFA-e.

Sastanak je dio procesa konsultacija koji UEFA trenutno vodi – uključujući razgovore sa zdravstvenim vlastima i vladama svih zemalja članica UEFA-e – sa ciljem sitcanja uvida u izvodljivost i uticaj potencijalnog povratka navijača na utakmica UEFA klupskih i reprezentativnih takmičenja.

Učesnici današnje konferencije naglasili su potrebu za sprovođenjem striktnih higijenskih i sanitarnih mjera kako bi se osiguralo zdravlje svih prisutnih na utakmicama prije nego što se dozvoli povratak navijača na stadione.

UEFA navodi da bi bilo prerano dozvoliti povratak navijača na utakmicama nacionalnih timova koji će se igrati početkom septembra kao i da će određeni mečevi poslužiti kao test za precizno utvrđivanje uticaja navijača na aktuelne medicinske protokole.

UEFA je sugerisala da će utakmica Superkupa Evrope, koja će se odigrati 24. septembra u Budimpešti, poslužiti kao pilot meč na kojem će biti omogućeno prisustvo navijača.

Diskutovalo se o pitanjima karantina za igrače, posebno za mečeve nacionalnih timova, za koje igrači koji dolaze iz inostranih klubova mogu imati rizik od smještaja u karantin nakon povratka u zemlju boravka.

Nacionalni savezi su podstaknuti da u komunikaciji sa vladama svojih zemalja zatraže izuzetke od pravila karantina za igrače i članove timova (takozvani internacionalni koridori koji već postoje u određenom broju zemalja). Činjenica da će igrači biti redovno testirani, kao dio sveobuhvatnog UEFA-inog „Return to play“ protokola, može poslužiti kao osiguranje da igrači i članovi timova ne predstavljaju rizik za društvo. Takođe, naglašeno je da bi obezbjeđivanje internacionalnih koridora za putovanja umnogome olakšalo organizaciju utakmica.

Odluke sa današnjeg sastnaka sa generalnim sekrarima biće prezentovane Izvršnom odboru UEFA-e koji će, u danima koji slijede, kako bi se donosile dalje odluke.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here