UEFA unaprijed isplaćuje klubove

0

Izvršni odbor Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) donio je na danas održanoj video konferenciji odluku o hitnoj isplati novčanih sredstava klubovima na račun učešća njihovih igrača u utakmicama reprezentativnih selekcija zbog trenutne situacije i finansijskih poteškoća sa kojima se suočavaju klubovi širom Evrope.

Ove isplate su, prema prvobitnom rasporedu, bile previđene za period nakon odigravanja mečeva baraža za učešće na UEFA EURO 2020 ali će shodno novoj odluci Izvršnog odbora i uslijed izazova sa kojima se suočavaju klubovi zbog obustave aktivnosti uzrokovanih COVID-19 novčana sredstva biti uplaćena odmah i to prema sljedećem:

– 50 miliona eura isplatiće se klubovima čiji su igrači nastupali za 39 nacionalnih selekcija koje nisu uključene u baraž za UEFA EURO 2020,

– 17,7 miliona eura isplatiće se klubovima čiji igrači su nastupali za nacionalne selekcije koje učestvuju u baražu za UEFA EURO 2020 (naknade za klubove čiji igrači učestvuju u mečevima baraža biće isplaćene nakon što se mečevi baraža odgiraju),

– Iznos od 2,7 miliona eura, koji se odnosi na igrače oslobođene od strane klubova za učešće u mečevima baraža, biće isplaćen nakon odigravanja mečeva baraža tokom jeseni ove godine.

Minimum od 200 miliona eura biće obezbijeđen za distribuciju klubovima za učešće igrača na UEFA EURO 2020 shodno odredbama Memoranduma o razumijevanju između UEFA-e i Evropske klupske asocijacije (ECA) potpisanog 2019. godine.

Na osnovu mehanizma isplate koji je odobren od strane Izvršnog odbora UEFA 70 miliona eura biće isplaćeno klubovima koji su oslobodili igrače za nastupe u mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i mečevima UEFA Lige nacija, dok će preostalih 130 miliona eura biti isplaćeno klubovima čiji igrači učestvuju na finalnom turniru UEFA EURO 2020.

Ove isplate biće od koristi velikom broju klubova širom Evrope tokom kritičnog perioda uzrokovanog pandemijom COVID-19. Ukupno 676 klubova iz 55 nacionalnih saveza će prihodovati između 3.200 i 630.000 eura na osnovu njihovog doprinosa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i UEFA Ligi nacija tokom perioda 2018-2020.

Komentarišući ovu odluku predsjendik UEFA Aleksandar Čeferin je rekao: Evropski klubovi predstavljaju sastavni dio uspjeha koje ostvaruju takmičenja nacionalnih timova. Kao rezultat toga dolazi podjela prihoda koji su ostvareni od tih takmičenja klubovima koji su oslobodili svoje igrače za utakmice nacionalnih timova. U ovim teškim vremenima tokom kojih se veliki broj klubova suočava sa finansijskim problemima, posebno u protoku novčanih sredstava, imali smo obavezu da osiguramo isplatu pomenutih sredstava na račune klubova što je prije moguće.

– Ovo predstavlja prijeko potrebnu finansijsku injekciju za klupske finansije i rezultat je zajedničkog rada ECA i UEFA na očuvanju opastanka klubova u ovom teškom momentu. Očuvanje javnog zdravlja ostaje naš primarni cilj, obezbjeđivanje finansijskog, pravnog i regulatornog okvira uoči povratka fudbala širom Evrope, u momentu kada bude bezbjedno početi, je od izuzetnog značaja za ECA i njene članove, rekao je predsjednik ECA Andrea Anjeli.

Kompletna lista klubova i novčani iznos uplaćen svakom klubu pojedinačno biće objavljena nakon održavanja finalnog turnira EURO 2020.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here