Ulcinj dobija sportsku infrastrukturu: Stadion za domaće i turiste!

0
mne.ul-info.com

U neposrednom zaleđu ulcinjske Velike plaže, ove godine postaviće se kamen-temeljac za gradnju fudbalskog stadiona. San mnogih ulcinjskih sportista će biti realizovan. Time kreće nova faza i u razvoju sportskog turizma na ulcinjskoj rivijeri.

Prije tri sedmice Opština Ulcinj je raspisala međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje gradskog stadiona. Kako će izgledati taj objekat, koji će se nalaziti na drugom kilometru Velike plaže, u neposrednom zaleđu popularnog kupališta “Miami”, biće poznato u martu.

Tu lokaciju od 77.000 metara kvadratnih, odnosno Odluku o prenosu prava na nepokretnosti na Opštinu Ulcinj za ovu namjenu, donijela je krajem godine Vlada Crne Gore.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari kaže da će stadion u Ulcinju biti jedan od najljepših u okruženju, a da će Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) finansirati izgradnju ovog objekta.

Kako saznajemo, stadion će u prvoj fazi imati 1.500 sjedišta, tri pomoćna terena, te ostalu prateću infrastrukturu po standardima UEFA-e.

U FSCG navode da su veoma posvećeni realizaciji ovog projekta, te da ni u jednom trenutku neće odlagati njegovo finansiranje. “Uostalom, sredstva za gradnju stadiona u Ulcinju su spremna već godinama. Mi smo samo čekali da opštinska uprava odredi lokaciju”, ističu iz te sportske organizacije.

Kako se dodaje, odmah po završetku glavnog projekta biće potpisan protokol za finansiranje gradnje stadiona, koji će “Ulcinj pretvoriti u sportski centar ne samo domaćeg, već i međunarodnog karaktera“.

Jer, uz sportsku salu koja će se takođe graditi u neposrednoj blizini stadiona Ulcinj konačno dobija prijeko potrebnu infrastrukturu da postane destinacija za pripreme sportista. Tako nešto bio je prije četiri decenije, kada je imao odlične hotele na Velikoj plaži, odnosno kada su na zimske pripreme dolazili veliki timovi iz bivše Jugoslavije, uključujući “Crvenu zvezdu“ i „Partizan“. Istovremeno je ovaj grad bio omiljeno mjesto za pripreme brojnih atletičara.

„Duga pješčana plaža i blaga klima čine Ulcinj posebno atraktivnim. Zato svi koji ovdje dođu govore da on može i treba biti crnogorska Antalija“, kaže predsjednik Fudbalskog kluba “Otrant Olympic“ Skender Redžović.

Ovaj poznati sportski radnik bio je, inače, organizator čuvene manifestacije “Pro beach soccer“, odnosno fudbala na pijesku, koja se održavala u prvoj deceniji ovog stoljeća. „Uz podršku Opštine, lokalne Turističke organizacije (TO) i Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva sporta i mladih mislim da bi bilo vrijedno obnoviti ovu atrakciju“, dodaje Redžović.

U TO su spremni da na svaki način pomognu, a sve sa ciljem da u Ulcinju pred- i u postsezoni bude što više interesantnih događaja, kako bi se glavna sezona produžila. “A to se može uraditi samo kvalitetnim i dobro osmišljenim manifestacijama, kakva bez sumnje jeste ’Pro beach soccer’“, smatra izvršni direktor TO Ćazim Hodžić.

Prema njegovim riječima, da je to moguće uraditi pokazuje primjer kajtsurfinga gdje je Ulcinj, zbog prirodnih karakteristika i odlične ponude, postao prepoznatljiv u evropskim i svjetskim razmjerama. Najpozantija internet stranica na svijetu za ekstremne sportove http//www.xtremesports.com/, opisuje ulcinjsku Veliku plažu kao mjesto gdje se dobija mnogo pozitivne energije i gdje je sigurno da ćete imati nezaboravno iskustvo.

Predsjednik Bajraktari kaže da je višedecenijski period stagnacije Ulcinja završen i da će biti znatno podignut ukupan kvalitet turizma. “Skoro 200 miliona eura su samo investicije u hotelske objekte visoke kategorije. Za dvije nedjelje konačno kreće i projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže koji se finansira iz kredita njemačke KfW banke vrijedan oko 20 miliona eura”, navodi on.

Kako najavljuje, kamen-temeljac za gradnju stadiona trebao bi biti postavljen 11. novembra. „To je dan kada je prošle godine počela “Ivanova ulcinjska igra“, manifestacija koja je okupila preko 100 vrhunskih fudbalera bivše Jugoslavije iz 70-tih i 80-tih godina prošloga vijeka, a koju je pokrenuo poznati privrednik, humanista i sportski entuzijasta Pavle-Pajo Pepđonović. Oni su bili oduševljeni boravkom i utiscima koje su ponijeli iz našeg grada, pa će ove godine ponovo biti održana slična manifestacija, ja vjerujem na još većem nivou“, dodaje Bajraktari.

I Redžović je uvjeren da bi to bio odličan marketinški potez, jer su dolazak u Ulcinj u novembru već najavile fudbalske legende kao što su Dragan Džajić, Ivica Šurjak, Ivan Gudelj, Safet Sušić, Vladimir Petrović Pižon, Fuad Muzurović, Zlatko Vujović, Enver Marić

“Svi opet hoće u Ulcinj! U Sarajevu, Splitu, Skoplju, Beogradu… svi pričaju kako su Ulcinjanke i Ulcinjani dali srce i dušu. Kažu, jednostavno neopisivo i hoćemo opet u Ulcinj!”, kaže Pepđonović i ističe da „ulcinjska priča nastavlja da povezuje, gradi mostove, budi sjećanja i emocije”.

Tako je to u gradu gdje se fudbal igra već duže od jednog vijeka. Naime, u Ulcinju je davne 1921. godine osnovan fudbalski klub “Olcinium”, jedan od najstarijih u regionu.

Uz novi stadion i osiguravanjem opstanka “Otrant Olympica“ u Drugoj crnogorskoj ligi Ulcinjani se nadaju da počinje novo razdoblje u analima fudbala ovog grada.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here