ZA NJIH LJUBAV NEMA GRANICU: Navijači San Lorenca za svoj klub ne žale novac!

0

O ljubavi navijača u Argentini prema klubovima svijet je odavno upoznat, ali priča koja stiže iz Argentine je tu ljubav podigla na najviši nivo.

Priča počinje još prije 40 godina kada je diktatorski režim u Argentini protjerao San Lorenco sa svog originalnog stadiona „Gasometro“. Od tada klub igra utakmice na stadionu „Pedro Bidegain“. U početku su morali da ga iznajmljuju, ali od 1993. godine klub je dobio na upravu stadion kojeg od tada navijači zovu „Nuovo Gasometro“.

Želja svih u klubu da se vrate na lokaciju svog starog stadiona nikada nije utihnula. Borili su svim sredstvima i klub i navijači da se vrate u naselje Boedo, izvorno staniše popularnog kluba u Buenos Ajresu.

I uspeli su. Argentini je donet zakon o restituciji 2004. godine koji je San Lorencu omogućio da otkupi zemlju na kojoj će se ponovo izgraditi stadion. Problem je nastao što na tom zemljištu je trenutno super market – tačnije francuski lanac „Karfur“, kojem mora da se plati odšteta.

Od 19.marta 2013. godine navijači su odlučili da otvore fond. Navijači su tu uplaćivali novac da bi klub mogao da otkupi zemlju i da se vrati u svoje prirodno stanište. Do današnjeg dana je skupljeno, ni manje ni više, nego 8 miliona dolara. Ta suma će pomoći klubu da plati zemljište i da krene u novu misiju – pravljenje stadiona koji će, kako kažu navijači, imati naziv „Nuveo Viejo Gasometro“ (Novi Stari Gasometro).

Advertisements