Za Tuzane Dinamo i dalje favorit, ne spremaju se za penale

0

Fudbaleri Dečića sjutra od 20:45 na Gradskom stadionu u Podgorici dočekuju Dinamo Minsk u revanšu 1. kola kvalifikacija za UEFA Ligu konferencija. Prva utakmica prije šest dana na DG Areni završena je bez pobjednika – 1:1.

Na današnjoj konferenciji za novinare utakmicu su najavili trener Vladimir Janković i vezista Jovan Nikolić.

„Dinamo je svakako i dalje favorit. U pitanju je velika ekipa, koja može da vas ugrozi u svakom trenutku. Da posjeduju kvalitet pokazali su tokom gola koji su postigli u prvoj utakmici. Izuzetno su precizni, efikasni… Poluprilike pretvaraju u golove, što najbolje govori o njihovom kvalitetu. Na nama je da se maksimalno zategnemo i pokušamo da pružimo svoj maksimum. Očekujem od svojih igrača koncentraciju na zadatke koje treba da obave, fokus na igru, a ne na neke druge sporedne stvari. Pokušaćemo da izgradimo i ostvarimo cilj koji svi priželjkujemo“, jasan je trener Janković.

Finalista crnogorskog Kupa u revanšu će biti jači za kapitena Džonatana Drešaja, koji je prvu utakmicu propustio zbog suspenzije.

„Ekipa je kompletna. Svi igrači su zdravi. Drešaj je sada na raspolaganju, pa je roster proširen za jednog igrača“, naglasio je strateg Tuzana, pa se vratio na prvi onih 1:1 na DG Areni.

„U prvoj utakmici smo pokazali dobar nivo spremnosti, s obzirom da je to bio prvi takmičarski susret u novoj sezoni. Protivnik je bio pravi reper za to, jer oni uveliko igraju prvenstvo Bjelorusije. To je ekipa koja je u punom ritmu. Odigrati onako prvu utakmicu pokazatelj je da smo se dobro pripremili. Međutim, to ne smije da nas zavara. Pratimo sve parametre našeg trenažnog procesa i znamo na kojem su nivou igrači. Nadam se da ćemo i u sjutrašnjoj utakmici biti na visokom nivou“.

Mogući su produžeci, penali, ali na kraju je važna samo pobjeda

Pravilo gola u gostima više ne postoji, pa će sjutra veče na podgoričkom stadionu pobjeda trasirati put u sljedeće kolo kvalifikacija, u kojem čeka predstavnik Izraela – Hapoel Ber Ševa.  

„Pravila su pravila. Kako za njih, tako i za nas. Ekipa koja pobijedi – prolazi dalje. Potrebno je ostvariti trijumf. Nadam se da ćemo to biti mi. Takođe, sjutrašnja utakmica će biti drugačija nego prva. Može da se dogodi neriješen rezultat do kraja, pa da se uđe u produžetke ili nakon toga da dođe i do penala. Dakle, potpuno jedan novi karakter u pripremi utakmice. Vidjećemo kako će se odvijati stvari“, ističe Janković.

Dinamo Minsk pokušao je da iznenadi crnogorskog predstavnika u prvoj utakmici kroz promjenu formacije. Međutim, Janković i njegovi igrači reagovali su vrlo dobro na terenu.

„Uglavnom su u prethodnim utakmicama igrali u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3. Međutim, prije šest dana izašli su u formaciji 3-5-2. To je značilo da žele da nas ugroze ili iznenade. Ipak, nama to ne stvara problem. U kojem god sastavu i sistemu da izađu nemamo problema. Rukovodimo se principima i važno je da naši igrači prepoznaju kako protivnik stoji na terenu. U kakvom god sistemu da izađu, mi smo spremni“, jasan je trener Dečića.

Janković insistira na organizivanim napadima, dobrom, otvorenom fudbalu, ali uz puno koncentracije na svakom pedalju terena.  

„U svakoj ekipi, u kojoj sam radio, insistiram na dobroj igri. Naravno, koliko je to moguće, kada vam protivnik dozvoli i kada imate kvalitet za to. Mi s ovim igračima imamo kvalitet da igramo na taj način, a ni protivnici nisu toliko jaki da moramo izlaziti sa, recimo, dugim loptama sa svoje polovine. Pokušavamo da se nadigravamo sa protivnikom i u skladu sa tim, kad nam se otvori prilika, gradimo napad od samog početka. Tako će biti i sjutra veče“.

Nikolić: Atmosfera u Tuzima je uzavrela. Uz takvu podršku možemo do prolaza

Vezista Jovan Nikolić odigrao je sjajno prije šest dana u tandemu sa Matijom Božanovićem. Ovo puta očekuje još težu utakmicu, ali optimizma ne nedostaje.

„Čeka nas teška utakmica, ozbiljan protivnik i mislim da će biti teže nego prije šest dana, jer su nas sigurno bolje i upoznali. Ipak, uz pruženi maksimum, u koji ne sumnjam, vjerujem da možemo izvući pozitivan rezultat. Mislim da smo mogli da izvučemo i više iz prvog susreta i imamo za čim da žalimo. Međutim, pomenutu utakmicu smo arhivirali, izvukli pouke i uvidjeli greške“, započeo je Nikolić.

Dečić će prvi put u 96-godišnjoj istoriji pokušati da se domogne narednog kola evropskih kvalifikacija. Tuzi dišu za sjutrašnju utakmicu.

„Atmosfera u Tuzima je uzavrela. Ljudi vole klub, vole fudbal i sigurno da bi prolazak dalje puno značio za sve, Opštinu, ljude u klubu i oko njega, pa sve do navijača i nas igrača. Očekujemo pun stadion, pravu takmičarsku atmosferu i da ćemo na krilima toga doći do željenog rezultata“, poručuje Nikolić.

O eventualnim penalima igrač Dečića za sada ne razmišlja…

„Nismo vježbali penale. Jednostavno, ako dođe do toga vjerujem da ćemo biti spremni psihički i fizički za to. Ne razmišljamo o penalima. Mislim da smo kadri da završimo sve u regularnom dijelu“, jasan je Nikolić.

Nedavno je reprezentativac Crne Gore Igor Ivanović napustio Budućnosti i stopama Draška Božovića potpisao za Dečić, čije je veliko pojačanje ovog ljeta.  

„Igor je neusmnjivo veliko pojačanje za nas i za bilo koji klub u Crnoj Gori. Negdje sam mu kroz šalu obećao da ću mu omogućiti da debituje za Dečić protiv Hapoela u narednom kolu kvalifikacija. Hoću li ispuniti to obećanje – vidjećemo“, zaključio je kroz osmijeh Nikolić.  

Na Gradskom stadionu u Podgorici Dečić očekuje gromoglasnu podršku svojih navijača u pokušaju da se domogne do istorijskog prolaza u sljedeću fazu kvalifikacija UEFA Lige konferencija i zakaže mogući dvomeč sa Hapoel Ber Ševom. 

Takođe, Dečić je poželio sreću preostalim predstavnicima Crne Gore u izazovima koji slijede.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here