U21: „Sokoli“ u grupi sa Francuskom i Slovenijom

0

Mlada reprezentacija Crne Gore igraće u grupi devet kvalifikacija za U21 Evropsko prvenstvo koje se 2019. godine održava u Italiji.

Na žrijebu koji je danas održan u sjedištu UEFA u Nionu odlučeno je da će protivnici „mladih sokola“ u borbi za mjesto na završnom turniru biti selekcije Francuske, Slovenije, Bugarske, Kazahstana i Luksemburga.

Izabranici Mojaša Radonjića za protivnika iz prvog šešira, u kojem su bile reprezentacije sa najboljim koeficijentom na UEFA rang listi mladih reprezentacija, dobili su selekciju Francuske. „Trikolori“ su propustili učešće na završnici posljednja četiri kontinentalna šampionata ali su i dalje u samom vrhu evropskog fudbala kada su u pitanju mlade reprezentacije. Francuzi imaju i jednu titulu prvaka Evrope u ovom uzrastu – Erik Kantona bio je vođa generacije koja je 1988. godine u finalnom meču savladala Grčku rezultatom 3:0.

Iz drugog šešira u grupu devet žrijebana je Slovenija, selekcija koja je najbolji rezultat u kvalifikacijama za U21 evropsko prvenstvo ostvarila prije četiri godine – Slovenci su zauzeli drugo mjesto u ciklusu kvalifikacija za plasman na šampionat u Izraelu.

Reprezentacije Crne Gore i Bugarske dva puta su bile u istoj kvalifikacionoj grupi za plasman na U21 Evropsko prvenstvo. „Mladi sokoli“ imaju pozitivan skor kada su u pitanju takmičarski dueli sa Bugarima – dvije pobjede i dva remija skor je iz dvoboja sa Bugarskom u kvalifikacionim ciklusima za plasman na šampionate održane 2009. i 2011. gogdine.

U kvalifikacijama za prvenstvo održano 2011. godine naša selekcija za rivala je imala Kazahstan, selekciju koja je danas žrijebana u grupu devet iz petog šešira. „Mladi sokoli“ su prethodna dva duela sa Kazahstancima riješili u svoju korist. Iz posljednjeg šešira izabranici Mojaša Radonjića za protivnika su dobili selekciju Luksemburga.

Devet pobjednika grupa plasiraće se automatski na Evropsko prvenstvo, gdje ih već čeka domaćin Italija, dok će četiri najuspješnije drugoplasirane ekipe igrati baraž za preostala dva mjesta na završnom turniru.


Kvalifikacione grupe

Grupa 1: Češka, Hrvatska, Grčka, Moldavija, Bjelorusija, San Marino
Grupa 2: Španija, Slovačka, Island, Albanija, Estonija, Sjeverna Irska
Grupa 3: Danska, Poljska, Finska, Gruzija, Litvanija, Farska Ostrva
Grupa 4: Engleska, Holandija, Ukrajine, Škotska, Letonija, Andora
Grupa 5: Njemačka, Izrael, Norveška, Republika Irska, Azerbejdžan, Kosovo
Grupa 6: Švedksa, Belgija, Turska, Mađarska, Kipar, Malta
Grupa 7: Srbija, Austrija, Rusija, Makedonija, Jermenija, Gibraltar
Grupa 8: Portugal, Švajcarska, Rumunija, Vels, Bosnia and Hercegovina, Lihtenštajn
Grupa 9: Francuska, Slovenija, Crna Gora, Bugarska, Kazahstan, Luksemburg