Budućnost će predstavljati Crnu Goru!

0
Football for Friendship F4F Football 4 Friendship Open Draw 2018 Moscow 13. February 2018 AGT Communications Agency photos: Jasper Ehrich Fotografie for AGT Communications Agency www.jasper-ehrich.de

Otvoreni žrijeb projekta “Fudbal za prijateljstvo 2018” priređen je u glavnom gradu Rusije, Moskvi.

Ovaj globalno priznati i višestruko nagrađivani međunarodni društveno-odgovorni projekat za djecu se održava pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom – zvaničnog partnera FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018.

Cilj programa “Fudbal za prijateljstvo” u šestoj godini njegovog postojanja je da obuhvati mlade širom svijeta u promovisanju najvažnijih vrijednosti čovječanstva među svojim vršnjacima – prijateljstva, jednakosti, mira i poštovanja između različitih zemalja i nacija. 211 zemalja i oblasti svijeta uključeno je u aktivnosti projekta ove godine – a završne manifestacije programa će se održati u Moskvi od 8. do 15. juna.

32 međunarodnih Timova prijateljstva su formirani prilikom obavljanja Otvorenog žreba, a definisane su i  igračke pozicije svakog od predstavnika zemalja-učesnica u njima. Timovi su organizovani po principu projekta koji spaja sportiste različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti unutar istog tima. Svi igrači i igračice su uzrasta 12 godina, a svaki miješani međunarodni Tim prijateljstva će predvoditi Mladi trener – igrač ili igračica uzrasta od 14-16 godina iz različitih zemalja. Preko 5000 medijskih kuća  iz cijelog svijeta će izvještavati sa manifestacija, dok će Međunarodni dječiji medijski centar i ove godine okupiti darovite dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja i regiona svijeta. Istovremeno je započet i globalni proces izbora Mladih ambasadora mira, prijateljstva i jednakosti koji će predstavljati svoje zemlje u Moskvi. Crnu Goru će predstavljati fudbaleri Omladinske škole FK Budućnost. Naš predstavnik biće dio tima „King Cobra“, u čijem sastavu su još po jedan fudbaler iz Holandije, Džibutija, Guama, Namibije i Butana.

fudbalzaprijateljstvo

Pored toga što će djeca igrati na turniru  “Fudbal za prijateljstvo” , ona će učestvovati i na Šestom međunarodnom forumu Fudbal za prijateljstvo – tokom kojeg će diskutovati o novim načinima da se osnovne vrijednosti projekta promovišu širom planete. Tokom Međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će – vođeni od strane mladih trenera i nadgledani od strane proslavljenih svjetskih fudbalskih asova – pohađati kurseve o osnovnim vrijednostima projekta unutar Škole devet vrijednosti, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja.

Ekološka inicijativa programa Fudbal za prijateljstvo obuhvatiće 32 Međunarodnih timova prijateljstva – tako što će oni ponijeti imena ugroženih životinjskih vrsta naše planete. Učesnici otvorenog žrijeba održanog u Moskvi bila su djeca iz  Rusije, Kine, Urugvaja, Japana, Indije i Gane, a zvanično su ih pozdravili Predsjednik upravnog odbora kompanije Gazprom Viktor Zubkov, Generalna sekretarka FIFA Fatma Samura, olimpijska šampionka u umjetničkom klizanju Adelina Sotnikova, dvostruki ruski i evropski šampion u ragbiju u invalidskim kolicima Juri Kamenec i svetska fudbalska legenda Marko Van Basten.

Po prvi put će Međunarodni dečiji društveno – odgovorni projekat Fudbal za prijateljstvo na istom terenu zbližiti djecu iz cijelog svijeta – u vremenima u kojima nastojimo da ga ujedinimo po principima jednakosti i uzajamnog poštovanja. Ovaj projekat uistinu pruža tu mogućnost svima koji ga prate i koji su u njega uključeni,” napominje Viktor Zubkov.

Drago nam je što smo podržali ovu jedinstvenu inicijativu našeg zvaničnog FIFA partnera, kompanije Gazprom,” izjavila je Generalna sekretarka Samura. “Ovaj Forum predstavlja savršen primer toga kako fudbal može da posluži da bi otvorio vrata sporta dječacima i djevojčicama, bez obzira na njihovo porijeklo – nešto što FIFA aktivno zagovara širom svijeta.

Najveća tekovina ovog jedinstvenog međunarodnog projekta za decu je sklapanje prijateljstava i spoznaja važnosti jednakosti i fer-pleja, vrijednosti koje ističe FIFA širom sveta. Radujem se druženju sa svim učesnicima projekta u Moskvi – i do tada im želim puno sreće!” naglasio je proslavljeni fudbalski as Marko Van Basten.

Izvor: fk-buducnost.me