Crnogorci učestvovali na UEFA seminaru

0

Delegacija Centra za edukaciju trenera FSCG, koju su činili direktor Dr Niko Raičković, direktor Kancelarije za razvoj omladinskog fudbala FSCG Mojaš Radonjić, predavač i sekretar CET FSCG Boris Ljutica i koordinator mlađih kategorija FK Budućnost Srđan Radonjić, boravila je od 30. septembra do 2. oktobra na trodnevnom UEFA seminaru u Moskvi.

Na UEFA seminaru za edukatore UEFA A Elite Youth licence, osim učesnika iz zemlje domaćina, učestvovali su i delegacije fudbalskih saveza iz Azerbejdžana, Bjelorusije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Turske.

Prvi dan seminara otvorio je tehnički direktor FS Rusije Andrej Vlasov, koji je predstavio edukacioni trenerski sistem u Rusiji, trenersko licenciranje sa aspekta UEFA licenci sa posebnim osvrtom na takmičarski sistem omladinskog fudbala u svojoj zemlji. Predavači ruskog Centra za edukaciju trenera Mihail Poliškis i Nikita Šagin govorili su o profilu edukatora trenera sa UEFA A Elite Youth licencom, ali i o profilu trenera sa navedenom licencom.

Direktori fudbalskih akademija Spartaka i CSKA, Sergej Radionov i Oleg Kornauhov, kao i direktor fudbalske akademije moskovske oblasti Jevgeni Mileškin, drugog dana seminara imali su diskusiju sa učesnicima seminara o razvoju, radu, ali i budućim koracima njihovih klubova za razvoj mlađih kategorija. Praktična prezentacija treninga odrađena je sa kadetskom ekipom Torpeda iz Moskve, koju je vodio Oleg Levin, koji je i asistent trenera U21 nacionalnog tima Rusije.

Drugi radni dan seminara završio je sa predavanjima zemalja učesnika o sadašnjem stanju i budućim koracima za razvoj mlađih kategorija iz ugla edukatora tranera.

Boris Ljutica, predavač i sekretar CET FSCG, predstavio je učesnicima seminara smjernice rada Centra za edukaciju FSCG za UEFA A Elite program, Nacionalnu A Elite Youth Licencu, sa posebnim akcentom na rezultate dvoipogodišnjeg UEFA Vameval testiranja FSCG, izrade plana i programa rada za omladinski fudbal u Crnoj Gori i uvođenja koordinatora u svim klubovima Telekom 1.CFL i Druge lige Crne Gore.

Seminar je završen grupnim radionicama na teme: vještine trenera sa UEFA A Elite youth licencom, kako kreirati okruženje za učenje na terenu i vještine edukatora koji obučava trenera za navedenu licencu, gdje je naša delegacija dala značajan doprinos u vidu diskusija i prezentacija.