Demokrate zabrinjava stepen regularnosti u našim…

0

Kraj maja je uvijek prilika da se sumiraju rezultati na sportskom planu, posebno fudbalskom, imajući u vidu da se približava kraj fudbalske sezone.

Nije nam nepoznata činjenica da je kvalitet klupskog sporta kod nas na niskim granama i da, nažalost, po riječima zaljubljenika u sport, imamo kontinuitet pada u poslednjih desetak godina. Svjesni smo činjenice da je država najodgovornija zašto je stanje sportske infrastrukture, uslova za razvoj sporta na nivou koji primorava našu mladost da rano napušta Crnu Goru i, između ostalog, doprinosi padu kvaliteta klupskog sporta.

Međutim, ono što posebno zabrinjava poslednjih nekoliko godina je stepen regularnosti u našim šampionatima. Optužbe za namještanje utakmica, „prijateljska“ odmjeravanja snaga, posebno poslednjih nekoliko kola, poznavanje krajnjih ishoda mečeva i prije njihovog početka od strane pola Crne Gore, komentari reportera koji izvještavaju da gledamo mečeve „revijalnog karaktera“, bili su obilježje nekih od prethodnih fudbalskih sezona u našoj zemlji.

Taman kada smo pomislili da je ova fudbalska sezona donijela ozbiljan pomak u dijelu regularnosti takmičenja, poslednja dva kola su stavila veliki znak pitanja i veo sumnje. Znak pitanja koji lako može postati znak uzvika, ako se i u poslednjem kolu  desi da kvalitet, položaj na tabeli i fer plej nemaju nikakve veze sa konačnim ishodima mečeva.  

Oni pozivaju predśednika Savićevića da uloži maksimum autoriteta i obezbijedi regularnost posljednjeg kola.

Zato pozivamo predśednika Fudbalskog saveza Crne Gore, jer vjerujemo da on lično nije nikada imao veze sa namještanjem mečeva, da uloži maksimum svog autoriteta i obezbijedi regularnost poslednjeg kola Prve i Druge crnogorske fudbalske lige.

Iz DCG su kazali da su partija koja izuzetno cijeni značaj sporta, te da su partija koja okuplja veliki broj sadašnjih i bivših sportista.

Demokratska Crna Gora kao partija koja izuzetno cijeni značaj sporta u jednoj zemlji, kao partija koja okuplja veliki broj sadašnjih i bivših sportista, samo traži da se obezbijedi fer i sportsko nadmetanje. U takvim uslovima ko će pobijediti, izgubiti, osvojiti pehar, otići u Evropu ili ispasti u niži rang za nas je nebitno. Nama su u takvim uslovima svi isti. Međutim, u suprotnom, ako sportski fer plej i regularnost ne budu obezbijeđeni, i  ukoliko  analize našeg istraživačkog centra, i brojnih aktivnosti koje sprovodimo prethodnih mjeseci dobiju svoju potvrdu u poslednjem kolu, bićemo prinuđeni da se obratimo nadležnim organima.

Poznati smo kao partija koja na svim poljima vodi beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala, tako da, ukoliko vidimo fingiranje sportskog nadmetanja, svim raspoloživim kapacitetima stavićemo se na raspolaganje državnom tužilaštvu kako bi i ovo polje koruptivnih radnji počelo da se rasvjetljava, i kako bi odgovorne identifikovali pred crnogorskom javnošću i omogućili da završe tamo gdje zaslužuju da pođu svi mešetari, a posebno sportski. Sport je lična karta jedne zemlje, tako da nećemo dozvoliti njegovo dalje urušavanje. Pomno ćemo pratiti i adekvatno reagovati stoji u saopštenju “Demokrata”.