JANKOVIĆ: Vjerujemo u sebe!

0

Drugi put zaredom u 96-godišnjoj istoriji Dečić igra u Evropi. I ovog puta, godinu dana kasnije, klub iz Tuzi nastupa u 1. kolu kvalifikacija za UEFA Ligu konferencija. Suparnik je predstavnik Bjelorusije Dinamo Minsk.

Zbog dobro poznate situacije u Ukrajini, obje utakmice igraju se u Podgorici. Prva je na programu sjutra veče od 20 sati, pred praznim tribinama na DG Areni u Donjoj Gorici, gdje će Dinamo biti službeni domaćin u prvom susretu, dok je revanš za sedam dana na Gradskom podgoričkom stadionu. 

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare. Trener Dečića Vladimir Janković najavio je prvi duel sa sedmostrukim šampionom Bjelorusije. 

„Ne treba trošiti puno riječi kada je Dinamo Minsk u pitanju. To je velikan iz porodice klubova Dinamo sa prostora bivšeg Sovjetskog saveza, a sada Bjelorusije. Klub velike tradicije i višestruki šampion. Istina, istorija Dinamo Minska je za godinu dana kraća od Dečića, ali značajno vrijednija po broju trofeja i nastupima u evropskim takmičenjima. To je jasan pokazatelj da se susrijećemo sa velikom ekipom, s kojom nam je čast da igramo u kvalifikacijama“, istakao je na startu trener Janković, pa naglasio.

„Ulogu favorita svakako prepuštamo našim gostima. Oni su apsolutni favorit. Iskusna su ekipa, sastavljena od bivših i aktuelnih reprezentativaca Bjelorusije. Međutim, mi izlazimo na teren da se borimo sportski i ostvarimo što bolji rezultat. Naše je da se prilagodimo njihovom kvalitetu i odgovorimo našim kvalitetom. “. 

Želimo svoje ambicije da pokažemo na terenu

Dečić je iskustvo stekao prošlog ljeta u duelima sa kosvskom Dritom, a sada želi da se još bolje predstavi Evropi. 

„Radi se o sportu i mi imamo naše sportske ambicije, koje želimo da pokažemo na terenu. To što neka ekipa ima istoriju stvar vremena koje je prošlo. Ono što je danas i sjutra to će biti na terenu. Radimo po modernim principima fudbalske igre i koristimo apsolutno kapacitet igrača koji su nam na raspolaganju i trudimo da ih unaprijeđujemo svakodnevno. Iza nas su specifične pripreme, koje su kratko trajale zbog kratke pauze između prošlog i predstojećeg prvenstva.

Činjenicu da Dečić igra obje utakmice u Podgorici trener Janković ne doživljava naročitom prednošću.

„S jedne strane, ljepota evropskih utakmica je da putujete, vidite drugi grad, upoznate zemlju, odigrate utakmicu i steknete neprocjenjivo bogatstvo. Zato smatram da je to gubitak za moje igrače i klub. S druge strane, ako gledamo kroz takmičarsku prizmu, postoji blaga prednost jer smo naviknuti na klimatske uslove i poznajemo stadion na kojem smo već igrali. No, kada pogledamo pragmatično nalazimo se na polju 105×68 metara, s golovima 2,44×7,32, sa dva šesnaesterca i u tom polju se odvija sve. Tako da nikakvih posebnih razlika neće biti ni za jednu, ni za drugu ekipu. Ekipa Dinama će se sigurno aklimatizovati ovdje i neće imati nikakvih problema. Dakle, mi sjutra veče izlazimo na teren kao da igramo u Minsku“, jasan je Janković. 

Ostaje žal zbog praznih tribina, jer se fudbal igra za publiku

Prva utakmica igra se pred praznim tribinama…

„Jedino što može da bude pozitivno jeste što smo pet utakmica u Užicu igrali na praznom stadionu, pa smo se već i navikli na to. Međutim, ostaje žal što ne igramo pred punim tribinama, jer se u kranjem slučaju fudbal igra za publiku i da ona uživa u igri“. 

Dečić su ovog ljeta pojačali napadač Stefan Denković, centralni bekovi Igor Ćuković i Aleksandar Šofranac, kao i golman Dušan Marković

„Sjutrašnja utakmica pružiće nam neke podrobnije odgovore. Naravno da od novih igrača puno očekujemo i trebali bi da budu dodatni teg na našem tasu. Istovremeno, ne želim da stavljam na njih dodatno breme, s obzirom da oni sa nama nemaju odrađenu nijednu utakmicu. Trebaju da se priviknu na ekipu i ona da se privikne na njih. Jednostavno, da sve legne na svoje mjesto. Ponavljam, sjutrašnja utakmica pružiće nam odgovore šta treba dalje da radimo, mijenjamo. Očekujem da će se novi igrači dobro uklopiti u ono što će biti zahtjev prema njima za pomenutu utakmicu“, ističe Janković i zaključuje.

„Ne bismo bili ovdje da ne vjerujemo u sebe. Vjerujemo u svoj rad i kvalitet. A koliki je kvalitet, to ćemo saznati u ovom dvomeču. To je u ovom trenutku, i za nas, i za njih, nepoznanica“. 

Tući: Teren je naša prednost, pokušaćemo da ih pobijedimo 

Standardni prvotimac Dečića Marko Tući vjeruje da je prolaz dalje itekako moguć.

„Smatram da je naša prednost što igramo obje utakmice u Podgorici, jer bolje poznajemo teren i ambijent od njih. Vjerujem da ćemo se brzo prilagoditi i tu prednost iskoristiti na najbolji mogući način. Izaći ćemo na teren koncentrisano. Pružićemo sve od sebe i pokušati da iskoristimo gore navedenu prednost. Imamo dobru ekipu i igrače sa iskustvom. Nadam da će nam oni pomoći u ovom izazovu“.

Stameni defanzivac, koji je jako opasan i tokom prekida pred protivničkim golom, već drugu godinu zaredom sa Dečićem igra u kvalifikacijama za Ligu konferencija. 

„Novi nastup u Evropi jako puno znači za Dečić. Prošle godine smo prvi put u istoriji igrali u Evropi. Sada smo ponovo tu i pokušaćemo da se plasiramo u naredno kolo kvalifikacija. Analizirali smo Dinamo, ali nam je fokus usmjeren na našu igru, kako bismo sjutra bili što bolji. Koliko smo imali prilike da vidimo, njihov nivo igre nije veći od našeg. Imaju bolje uslove, ali ćemo izaći na teren i pokušati da ih pobijedimo“, poručio je Tući. 

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here