Koroman: Piksi jeste glavni krivac, ali ovo je odraz nakaradnog sistema!

0

Krah Srbije na Evropskom prvenstvu bio je (ne)očekivan. Međutim, mnogo više od blijede igre “orlova” pažnju javnosti izazvale su izjave selektora Dragana Stojkovića odmah po okončanju duela sa Danskom.

Selektor Srbije vidio je samo pozitivne strane. Ruku na srce, osvrnuo se i na lošu realizaciju, činjenicu da Srbija nije ozbiljnije priprijetila Danskoj u meču biti ili ne biti, ali je ipak ustanovio da ova Srbija “nije džak za udaranje”!?

Navijači, često, imaju nerealna očekivanja (posebno oni koji se nikada profesionalnim sportom bavili nisu), ali čak i oni najobjektivniji potpali su pod euforiju (popularno “loženje”) nakon minimalnog poraza od Engleske.

Taktički mnogo toga nije funkcionisalo. Odavno “orlovi” nemaju bekovske linije, a i krila su vrlo problematična. Orlovi bez krila, ne mogu letjeti. Bukvalno, ali i figurativno.

Ognjen Koroman, čuveni krilni napadač Srbije (Jugoslavije/SCG), a danas menadžer, pomno je ispratio sve mečeve fudbalske reprezentacije i često bez dlake na jeziku, oštro i precizno, ukazivao na loše stvari koje se primjećuju unazad dvije godine (od Mundijala u Kataru).

Za potrebe portala Meridian sport jasno je govorio o krivcima i činjenici da nastup na ovom šampionatu za Srbiju ne može da predstavlja nikakav uspjeh, iako neki to pokušavaju tako da predstave.

Kako ste doživjeli nastup Srbije na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu?

Ognjen Koroman: “Nastup i izdanje Srbije sam doživio tragikomično! Sa Piksijevom fudbalskom idejom i taktikom vidjelo se od prve utakmice sa Engleskom da nemamo ništa. Ni sistem, ni organizaciju. Najkraće rečeno, jedno veliko razočarenje!”

I same kvalifikacije su bile “nategnute”. Da li je, po Vama, selektor među glavnim krivcima za ova loša izdanja?

Ognjen Koroman: “Kvalifikacije smo prošli kroz iglene uši i to u konkurenciji reprezentacija koje su, realno gledano, trećeg ranga. Krivac jeste Piksi, ali mi ubiramo plodove nakaradnog fudbalskog sistema. Ubiramo plodove fudbalske mafije koja je povezana sa službom i politikom. Ubiramo lopovluk i “rad”: Terzića, Vazure, Vučelića, Kokeze, Nedimovića…”

Srbija godinama nema bekove. Nemaju ih ni Crvena zvezda ni Partizan na visokom nivou. Zašto?

Ognjen Koroman: “Nemamo bekove jer klubovi služe pojedincima da zarade novac za lične interese. Niko neće da se bavi stvaranjem igrača i zdravim programom i sistemom kako treba da se radi i kako treba da se funkcioniše”.

Može li se smatrati uspjehom činjenica da je Srbija sada redovni učesnik velikih takmičenja?

Ognjen Koroman: “Ma, kakvim uspjehom, molim vas!? Uspjeh je kvalifikovati se za EURO? Pa na Evropsko prvenstvo nije išla samo reprezentacija koja nije mogla da kupi avionsku kartu!”

Promjene su potrebne. Koje bi Vi promjene željeli da vidite u narednom periodu?

Ognjen Koroman: “Prosto i jednostavno – neka svi pođu, neka svi napuste svoje pozicije i neka dođe samo jedan čovjek, a to je Nemanja Vidić”

Da li se mogu pronaći bilo kakve pozitivne strane ovogodišnjeg EURA kada govorimo o Srbiji?

Ognjen Koroman: “Pozitivna stvar je što smo se uvjerili gdje nam je mjesto u evropskom fudbalu u ovom momentu. Gdje nema medijske propagande da nam priča i da nas ubjeđuje da smo prvaci svijeta. Sve se vidjelo na terenu i to nam je pokazatelj gdje nam je i fudbal, sport, društvo, a i država”.

Srbija je ponovo završila učešće u grupnoj fazi takmičenja. To znači da pune 24 godine Srbija nije uspjela da prođe grupu i da se plasira u nokaut fazu (zadnji put je to bilo 2000. godine).

Na jesen “orlove” očekuje novo takmičenje u okviru Lige Nacije i to A, najkvalitetnije i najjače divizije. Pitanje je sa kakvim kadrom i sa kojim selektorom, s’ obzirom da je neposredno pred početak šampionata Dragan Stojković produžio saradnju na još dvije godine.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here