Nova mjera sprečava „prodaju“ mjesta u ligama motivisanu ličnim interesima pojedinaca

0

Povodom različitih medijskih tumačenja odluke Odbora za hitna pitanja FSS u vezi sa popunjavanjem fudbalskih liga, oglasio se generalni sekretar naše organizacije Jovan Šurbatović.

– Prije svega, htio bih da naglasim da se ovaj model primjenjuje u slučaju da neki klub, iz bilo kog razloga, odustane od takmičenja. Mjera se apsolutno ne odnosi na klubove koji su rezultatima na terenu obezbijedili plasman u viši rang i ne remeti postojeći sistem takmičenja, već sprečava „prodaju“ mjesta u ligama, motivisanu ličnim interesima pojedinaca, kaže Šurbatović i dodaje:

– Već dugi niz godina svjedoci smo da postoji kupoprodaja statusa a ona je posebno izražena u nižim rangovima takmičenja. Gašeni su klubovi sa višedecenijskom tradicijom, a osnivani novi „instant“ klubovi“. Locirali smo problem koji je prijetio da eskalira i odlučili da primjenimo sistemsko rješenje koje je poznato u evropskoj praksi. Nismo izmislili ništa novo, već samo primijenili „španski model“ koji se pokazao kao dobar.

Šurbatović podvlači da je nova mjera donešena u cilju zaštite integriteta srpskog fudbala.

– Efekti ove odluke su višestruki. Najprije, na ovaj način destimulišemo neleganu trgovinu takmičarskim statusom klubova. U isto vrijeme, obezbijeđujemo da na upražnjena mjesta (ukoliko ih bude) dolaze zdravi klubovi koji imaju sredstava da finansiraju troškove takmičenja. I što je najvažnije, novac će ići u legalne tokove, odnosno u fondove za razvoj fudbala, a ne u sivu zonu i privatne džepove.

Suština je da ovaj model sprečava nefudbalske transakcije, a stimuliše klubove koji posluju i funkcionišu na zdravim osnovama da napreduju u viši rang.

– Tačno tako. Dolazi vrijeme visoke profesionalizacije klubova Super i Prve lige Srbije. Iz godine u godinu se pooštravaju zahtjevi za licenciranje, a iskreno se nadam da smo blizu i privatizacije profesionalnih fudbalskih klubova po modelu dobrovoljne vlasničke transformacije na kojoj Savez aktivno u saradnji sa klubovima i Zajednicom Super i Prve lige Srbije.

Imajući sve ovo u vidu, jasno je da se radi o strateškoj odluci u cilju zdravijih odnosa u srpskom fudbalu.

– Veoma je važno istaći da je ova odluka u interesu svih: klubova, igrača, nadležnih saveza… Imaćemo manje odustajanja u ligama, manje klubova koji naprasno nestaju, a više mogućnosti napredovanja za solventne klubove sa realnim izvorima finansiranja. Takođe, očigledan je i interes države, jer će novac iz sive zone preći u legalne tokove, jasan je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

 

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here