Perfektni Italijani brojali do devet, Danci i Švajcarci ,,bukirali“ svoje karte

0

Večerašnjim utakmicama širom Evrope, okončane su kvalifikacije za kontinentalno prvenstvo koje će se odigrati naredne godine.

Stvari su uglavnom bile poznate u svim grupama, osim u grupi ,,D“, gde su za svoje mjesto u posljednjoj rundi morali da obezbijede Danci, koji su, na tabeli, bili u najboljoj poziciji, Švajcarci i Irci.

Utakmica između Irske i Danske direktno je odlučivala putnika na Evropsko prvenstvo, s obzirom na to da je dvije selekcije prije ovog meča dijelilo tri boda u korist Skandinavaca. Oprezno su igrali i jedni i drugi i čekali grešku rivala, koja se dogodila u 73. minutu i koju je iskoristio Martin Brajtvajt poslije centaršuta Henrika Dalsgarda, uz loše postavljanje odbrane domaće selekcije. Ipak, ubrzo su Irci izjednačili preko Meta Doertija, koji je bio najviši, od mnogobrojnih ,,zelenih“ u skoku Danske. Ovim remijem, Danska je uz Švajcarsku, koja je sa ubjedljivih 6:1 savladala Gibraltar na gostovanju, prošla dalje kao drugoplasirana.

Meč koji nije uživao preveliku pažnju javnosti prije svog početka, zbog rezultatske ne važnosti ovog duela, ipak će dobiti svoj prostor u medijima. Italijani, koji su zabilježili 10. pobjedu u isto toliko utakmica, savladali su Jermeniju u Rimu sa velikih 9:1. Po dva pogotka postigli su Nikolo Zaniolo i Ćiro Imobile, a po jedan Nikolo Barela, Alesio Romanjoli, Žoržinjo, Rikardo Orsolini i Federiko Kjeza. Sjajno je četa Roberta Manćinija odigrala ove kvalifikacije i sa 30 bodova, 37 postignuta gola i samo četiri primljena kao ubedljivo prvoplasirana selekcija iz grupe ,,J“, zajedno sa Finskom otišla na Evropsko prvenstvo.

Gibraltar – Švajcarska 1:6 (0:1)
Irska – Danska 1:1 (0:0)
Malta Norveška 1:2 (1:1)
Španija – Rumunija 5:0 (4:0)
Švedska – Farska Ostrva 3:0 (1:0)
Grčka – Finska 2:1 (0:1)
Italija – Jermenija 9:1 (4:0)
Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina 0:3 (0:0)