Pokrenut projekat edukacije kondicionih trenera

0

Centar za edukaciju trenera FSCG otpočeo je projekat edukacije kondicionih trenera u fudbalu u Crnoj Gori, sa ciljem unaprjeđenja segmenta fizičke pripreme svih uzrasnih kategorija zaključno sa seniorima.

Sagledavajući potrebe fudbala u Crnoj Gori, detektujući određene probleme u stručnom radu, a u skladu sa preporukama edukacionog odjeljenja UEFA, direktor CET FSCG dr Niko Raičković sa svojim saradnicima pokrenuo je ovaj projekat nakon relativno dugog perioda pripreme. Koristeći se preporukama UEFA, nakon brojnih specijalističkih studijskih seminara – vebinara u inostranstvu pod okriljem UEFA, kao i primjera dobre domaće prakse, otpočelo se sa realizacijom programa.

Prva gupa polaznika realizovala je program I semestra za sticanje nacionalne fitnes licence u Tivtu u periodu od 20. do 22. maja, kroz teorijski i praktični rad na terenu FK Arsenal iz Tivta. Edukacija za nacionalnu fitnes licence sastojaće se od tri semestra po tri dana, sa fondom od 60 časova.

Nakon sticanja nacionalne fitnes licence, svim klubovima Telekom 1.CFL i Amplitudo 2.CFL biće preporučeno da u svoj stručni rad, u svim kategorijama, uključe ove ljude.

Prilikom izbora polaznika postavljeni su i određeni kriterijumi za izbor kandidata. Visoka stručna sprema iz oblasti sportskih nauka, adekvatne UEFA licence, kao i praktično iskustvo u radu u fudbalu.

Nosioci realizacije specifičnog programa, osim direktora CET FSCG dr Nika Raičkovića, je i nosilac UEFA Pro licence dr Nikola Rakojević, dr Kosta Goranović (kondicioni trener FK Sutjeska i U21 reprezentacije Crne Gore), sekretar i edukator Centra Boris Ljutica, kao i Nikola Vukčević, kondicioni trener FK Budućnost kao instruktor – saradnik iz oblasti kondicije.

U realizaciji programa planirano je i učešće eminentnih stručnjaka iz prakse iz uspješnih zemalja regiona (Hrvatska, Srbija, BiH).

Izuzetno sam zadovoljan što smo otpočeli proces edukacije trenera za sticanje nacionalne fitnes licence. Kandidati su ljudi koji posjeduju visoku stručnu spremu iz oblasti fizičke kulture i sportskih nauka, među kojima ima i polaznika koji posjeduju adekvatnu UEFA licencu. Takođe, među kandidatima ima i značajan broj magistara nauka iz oblasti fizičke kulture. Sve nam to garantuje da će ovako kvalitetna grupa sa aspekta obrazovanja i praktičnog rada u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, kao i u klubovima, uz specijalistička znanja iz kondicije u fudbalu predstavljati odličan potencijal koji će u jednom segmentu poboljšati razvoj fudbala u našoj zemlji, kadrovski i stručno – kazao je dr Niko Raičković, direktor CET FSCG.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here