Ravnopravnost polova na djelu: Od sljedeće sezone žene mogu da igraju fudbal sa muškarcima!

0
ilustracija

Od sljedeće sezone najtalentovanije fudbalerke u Holandiji moći će da igraju u muškim timovima u najvišem stepenu takmičenja amaterskog fudbala.

Kako javljaju holandski mediji, a potvrđuje kuća fudbala, ova odluka mogla bi da bude istorijski trenutak za amaterski fudbal u “zemlji lala“, ali i cijelom svijetu, s obzirom da su do sada mješoviti muško-ženski timovi bili dozvoljeni samo u mlađim kategorijama.

– Ovo je moderno vrijeme, a u skladu sa tim ne vidimo razlog da se držimo samo mučkih timova. Obavili smo istraživanje koje je potvrdilo našu pretpostavku, a ionako se svi zalažemo za raznolikost, ali i jednakost polova. Naša je želja da djevojkama i ženama ponudimo da zauzmu mjesto u fudbalu koje svojim kvalitetom i ambicijom zaslužuju, izjavio je Jan Dirk van de Zee, glavni čovjek Asocijacije amaterskih fudbalskih klubova u Holandiji.

Eksperiment sa ženama u muškom timu već je pokušan u Holandiji ove sezone, Elen Fokema 19-godišnja fudbalerka, nastupila je za lokalni muški tim Foarut u četvrtoj diviziji, ali je prvenstvo prekinuto zbog koronavirusa posle samo sedam kola. I pored toga, pokušaj je ocijenjen kao veoma uspješan.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here