Reagovao Kruščić: Saopštenje Petrića od početka pa do kraja, nažalost, vrvi od politike

0

Predsjednik sudijske komisije FSCG Radojica Kruščić reagovao je na saopštenje fudbalskog sudije Dražena Petrića.

Reagovanje Kruščića prenosimo u cjelini:

“Povodom saopštenja fudbalskog sudije Dražena Petrća, a koje se odnosi na razloge zbog kojih nije uvršten na Razvojnu listu za narednu sezonu, navešću samo nekoliko najbitnijih a koji se odnose na njegov sudijski učinak u prethodne dvije sezone”.

“Za sezonu 2021/22 sudija Petrić je uvršten na Razvojnu listu i uredno pozvan na uvodni seminar, koji se održao u periodu 30.07.2021 – 02.08.2021. godine. Na ovom seminaru se nije pojavio zbog, kako je naveo, povrede. Na popravnom seminaru je položio norme i nakon toga je uredno delegiran za utakmice mlađih selekcija. Pored toga ukupno je odsudio šest utakmica Druge lige Crne Gore. U istoj sezoni je dobio poziv za redovni zimski seminar, koji je održan u periodu od 23 do 25. februara 2022. godine. Ni na ovom seminaru se nije pojavio, uz obrazloženje da zbog posla nije u mogućnosti da dođe. Nakon završetka seminara se obratio Sudijskoj komisiji sa zahtjevom da do kraja sezone “zamrzne“ sudijski status, što nije praksa koju je Komisija imala u prethodnom periodu („zamrzavanje“ statusa je moguće prije početka sezone ili eventualno u pauzi između dva dijela sezone iz opravdanih razloga) tako da u prethodnoj polusezoni nije bio delegiran za utakmice takmičenja koje sude sudije sa Razvojne liste”.

“U sezoni 2020/21 sudija Petrić se takođe nalazio na Razvojnoj listi sudija i, kao i ranije, uredno je pozvan na seminar na kojem je bio prisutan (što je rijedak slučaj da se pojavi na prvom seminaru) ali nije položo test provjere fizičkih normi. Na popravnom seminaru je položio pomenuti test i nakon toga bio delegiran, od čega je do kraja odnosne sezone devet puta sudio utakmice Druge lige Crne Gore. Od devet odsuđenih utakmica na tri je dobio slabu ocjenu za propuste u bitnim odlukama, što ga je svrstalo u grupu neuspješnih sudija u sezoni 2020/21”.

“Ako bismo se vraćali još dalje u prošlost najčešće bi nailazili na veoma loše ocjene sudije Petrića, bilo da je riječ o uspješnosti na seminarima ili o suđenju utakmica. Gotovo svake sezone sudija Petrić je imao višak kilograma, što je uredno konstatovno od strane članova medicinske komisije na seminarima i kontrolora suđenja na utakmicama. Uz to zdravstvena komisija je konstatovala da sudija Petrić od ranije ima problema sa kompozicijom tijela – visok stepen potkožne i organske masnoće, kao i da mu je tjelesna težina uvijek bila na gornjog granici dozvoljene (to su bili najgori ili među najgorim rezultatima od svih sudija na listama FSCG), za šta postoje zvanični izvještaji doktora zaduženih za ovu vrstu mjerenja. Ustaljena praksa sudije Petrića je bila da odsustvuje sa prvog redovnog seminara, a potom da se pojavi na popravnom čime bi propuštao značajan dio sezone, a Sudijsku komisiju dovodio u situaciju da ne može da računa na njega. Uz to, sudija Petrić je očekivao da ima isti tretman kao i najuspješnije njegove kolege sa liste, što je bilo nemoguće”.