Sa riječi na djela: Da li je vrijeme za ruku pomirenja u crnogorskom fudbalu?

0

Crnogorski fudbal se trenutno nalazi u središtu jedne od najvećih kriza u svojoj novijoj istoriji, što je postalo očigledno nakon sporne utakmice baraža za popunu 2. CFL između Budve i Zete. Ova utakmica, koja je završena rezultatom 3:3, donijela je trijumf Budvi nakon penala, omogućivši i Budvi i Zeti ulazak u 2. CFL, dok je Ibar ostao bez promocije. Ovaj ishod je izazvao sumnje u regularnost meča, jer bi drugačiji rezultat, poput 1:1 ili 0:0, omogućio Ibru da napreduje dalje. Takva situacija je indicija na dogovoreni meč, što je pokrenulo disciplinski postupak Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) protiv oba kluba.

Problemi u organizaciji i upravljanju

Ovaj slučaj je samo vrh ledenog brijega koji ukazuje na dublje probleme u crnogorskom fudbalu. Pitanje upravljanja i organizacije unutar FSCG postaje sve više u fokusu javnosti, posebno kada se slične situacije iz prethodnih sezona ostavljaju nekažnjenim. Ukoliko FSCG odluči da kazni Budvu i Zetu vraćanjem u 3. CFL, a Ibar promoviše u 2. CFL, to bi moglo izazvati dodatne potrese u fudbalskoj zajednici. Takva odluka bi postavila presedan, ali bi takođe otvorila pitanje zašto slični slučajevi ranije nijesu bili rješavani na isti način.

Produbljivanje krize

Ako FSCG donese odluku da kazni Zetu i Budvu, kriza će se samo produbiti. Istovremeno, ukoliko Ibar ne bude uvršten u 2. CFL, to bi bilo nefer prema ovom klubu. Ovdje se nameće pitanje pravde i jednakosti, te potreba za sveobuhvatnim rješenjem koje bi zadovoljilo sve strane.

Predložena rješenja

Umjesto kažnjavanja, predlažem drugačiji pristup koji bi mogao donijeti stabilnost i pomirenje u crnogorskom fudbalu. Umjesto sankcija, FSCG bi mogao da promoviše sve tri ekipe (Budvu, Zetu i Ibar) u 2. CFL, čime bi se liga proširila na 11 klubova za narednu sezonu. U tom slučaju, liga bi se igrala trokružno, gdje bi svaki tim igrao protiv svakog tri puta. Nakon te sezone, mogla bi se sprovesti reforma 2. CFL sa ciljem povećanja broja klubova na 12 o čemu smo ranije pisali. (Pročitajte OVDJE)

U sezoni 2024/25, dvije ekipe bi ispale iz 2. CFL, dok bi pobjednici regionalnih liga ušli u 2. CFL, čime bi liga dobila konačan broj od 12 timova. Ukoliko FSCG odluči da zadrži 2. CFL na 10 klubova, sljedeća sezona bi podrazumijevala ispadanje dva tima, dok bi se baraž regija igrao po starom sistemu (svako sa svakim po dva puta), pobjednik baraća bi igrao 2.CFL, gdje bi drugoplasirani tim baraža razigravao sa 9. timom na tabeli 2. CFL, a trećeplasirani tim baraža sa 8. timom na tabeli 2.CFL.

Vizija za budućnost

Ovakav pristup bi omogućio svim klubovima jednake šanse za promociju, a svaka moguća malverzacija ili fingiranje rezultata bili bi spriječeni. Takođe, FSCG bi trebao da organizuje ozbiljan i opsežan sastanak sa klubovima iz 2. CFL i regionalnih liga, na kojem bi se odredile smjernice i izradio višegodišnji plan za razvoj fudbala kroz niže lige. Cilj bi bio stvaranje fer i zdravog ambijenta koji bi privukao investitore i entuzijaste spremne da ulažu u crnogorski fudbal.

Povratak navijača i povjerenja

Osim strukturalnih promjena, ključno je fokusirati se na povratak navijača na stadione i obnovu povjerenja kako u klubove, tako i u FSCG. Navijači su srce svakog sporta, a njihovo prisustvo i podrška daju posebnu energiju i motivaciju igračima. Stvaranje fer i transparentnog ambijenta ključ je za vraćanje povjerenja, koje je neophodno za dalji razvoj fudbala u Crnoj Gori.

Konačno, da bi došlo do trajnog pomirenja, sve strane moraju biti spremne na ustupke i kompromise. Ovo je prilika da crnogorski fudbal iz ove krize izađe jači i bolje organizovan, sa jasnom vizijom razvoja i poštenjem kao osnovnim principom. Samo tako možemo očekivati da crnogorski fudbal dostigne nivo koji će zadovoljiti sve njegove ljubitelje i učesnike.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here