Sponzor obezbijeđen, kreće Super klupsko prvenstvo svijeta!?

0

Sve smo bliže novom fudbalskom takmičenju, koje će okupiti najbolje klube svijeta.

Takmičenje koje FIFA planira da uvede već od 2021. godine, a čiji projekat čeka samo na zvanično objavljivanje, doneće učesnicima i svjetskoj kući fudbala veliku finansijsku korist, ukoliko su tačni navodi lista “Njujork Tajms”.

Ovaj američki list piše da je FIFA već pronašla sponzora za ovo takmičenje, te da je jedna, za sada neimenovana, kompanija spremna da uloži 25 miljardi evra! Kao što je ranije najavljeno, Super klupsko svjetsko prvenstvo zameniće Kup konfederacija, koji se igrao godinu prije Mundijala, a igraće se svake četvrte godine.

Na turniru će učestvovati 24 kluba, od čega bi 12 bilo iz Evrope. Stari kontinent će predstavljati finalisti Lige šampiona u periodu od četiri godine, te četiri tima sa najvećim koeficijentom UEFA u tom trenutku.

Kada bi takmičenje počelo sada, evropski predstavnici bili bi Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid. Juventus, Bajern, PSŽ, Sevilja, Mančester Siti, Borusija Dortmund, Benfika, Arsenal i Porto.

Južna Amerika će davati pet predstavnika, po sličnom sistemu kao i Evropa, pobjednici četiri posljednja izdanja Kopa Libertadores, te najbolji tim na rang-listi CONMEBOL-a. To bi, u ovom trenutku, bili Nasional, River Plata, San Lorenco, Atletiko Mineiro i Boka Juniors.

Učestvovali bi i predstavnici Afrike, a to bi bili Mamelod Sandauns i Vidad Kazablanka, dva posljednja osvajača afričke Lige šampiona, dok bi Aziju zastupali Urava i Jeonbuk, Srednju i Sjevernu Ameriku predstavljali bi Amerika i Pačuka, a Okeaniju ekipa Ouklenda.

Klubovi učesnici će biti podijeljeni u osam grupa sa po tri tima, a pobjednici grupa idu u četvrtfinale. Finalisti bi, dakle, odigrali pet utakmica, i čitavo takmičenje trajalo bi ukupno 20 dana.

Kako trenutno stvari stoje, domaćin premijernog izdanja Super klupskog svjetskog prvenstva biće Kina.