Šta se dešava sa CG fudbalom?

1

Fudbal u Crnoj Gori iz godine u godinu ide za stepenik niže, iako smo svi mi mislili da će od 2007. godine i sjajnih sezona đe su nam Budućnost i Zeta priređivali prave fudbalske spektakle ići za stepenik više!

Ta dva kluba su nas sjajno i predstavljali u Evropi. Možemo slobodno reći da je na primjer Zeta bila odličan reprezent našeg klupskog fudbala uvijek kad je izlazila na evro scenu.

Sjetimo se Mogrena, Titograda, Rudara pa i Čelika

Mogren je ugašen već nekoliko godina. Ne nazire se njegov povratak na prvoligašku fudbalsku scenu. Čelik je takođe ugašen. Grupa entuzijasta ima veliku želju da ponovo pokrene ovaj kultni klub, a šta će od svega biti ostaje nam da vidimo narednog ljeta.

Imamo i OFK Titograd. Klub sa Starog aerodroma je trnutno u 2.CFL đe ređa katastrofalne rezultate. Crveni su trenutno na pretposljednjem mjestu na drugoligaškoj ljestvici. Trenutno su 9. sa samo četiri osvojena boda nakon devet kola, dakle – katastrofa.

To nije sve, prvi šampion Crne Gore, ekipa Zete je trenutno na posljednjem mjestu prvoligaškog karavana sa samo četiri osvojena boda. Čini se da se ne nazire kraj agonije kluba iz Golubovaca koji sa klupe vodi iskusni Dragoljub Đuretić. Podsjetimo, on je ekipu preuzeo sedam dana pred start sezone, bez jednog treninga, bez pravih pojačanja… Prvi šampion CG, tim koji je namučio Rendžers u Glazgovu, klub koji je u zajedničkoj ligi SiCG bio u vrhu, pobjeđivao Zvijezdu i Partizan danas se bori za opstanak!

U narednom kolu Vukovi gostuju glavnom favoritu za osvajanje titule ekipi Sutjeske koja ove godine djeluje veoma moćno, baš kao i Budućnost prošle sezone.

Međutim, čemu ta „moć“ u 1.CFL kad u Evropi naši timovi ispadaju od ekipa sa Gibraltara i Farskih Ostrva? U redu, neka i ispadaju, ali hajde da priznamo da smo u njihovom rangu i niko se više neće čuditi „kako je eliminisan šampion CG od Toršavna ili Linkolna„. Dajte da ne favorizujemo naše ekipe, hajde da se radujemo svakoj novoj pobjedi, ali ostavimo se više priča o „favoritima“ iz CFL i „autsajderima“ i „konobarima“ sa Farskih Ostrva.

Što se tiče klupskog fudbala, možemo reći da se od sticanja nezavisnosti jedino popravila infrastruktura, ostalo – ništa!

Shodno tome, potpuno je nejasno zbog čega javnost „krivi“ selektore naših reprezentacija. Ima li njihove krivice u rezultatima? Pa naravno da ima. Da li su oni apsolutni krivci za neuspjehe? Pa naravno da nijesu.

Izgubili smo od Norveške 2:0! Zamislite, od Norveške koja u svojim redovima ima sve same bisere od fudbalera Edegora, Halanda, Haugea, Berga, koji će za par sezona napraviti velike stvari. I ta Norveška dobije našu reprezentaciju, koja još nijedno okupljanje nije započela da je bila kompletna, da su svi igrači bili zdravi, da su svi pozvani bili starteri u svojim klubovima i javnost u Crnoj Gori ospe paljbu po selektoru.

Zar je selektor kriv ako se neki igrač povrijed, ako igrač nije u formi, ako igrač ne dobija minute u svom timu? Da li je selektor kriv za stanje u našim prvoligaškim ekipama? Nema potrebe kriviti selektore za nešto za šta nisu krivi. Selektori mogu biti krivi ako naprave pogrešan izbor igrača ili naprave pogrešnu taktiku za meč, a za ostalo se ne mogu i ne trebaju kriviti.

Za razliku od jučerašnjeg, danas su nam prosjek popravile mlada i kadetska selekcija koje su upisale pobjede nad Sjevernom Irskom, odnosno, Maltom.

Kad shvatimo da nijesmo fudbalska velesila, kad shvatimo da ne možemo biti favoriti ekipama koje su iznad nas u svakom pogledu tek tada ćemo mnogo više cijeniti svaki uspjeh naše fudbalske reprezentacije i radovati se svakom njenom uspjehu.

1 Komentar

  1. Pojma nemate. Norveska igrala bez Halanda, Sorlota i ostalih. Pogledajte njihov sastav protiv Srbije i protiv nas. Protiv Srbije su igrali igraci iz engleske, njemacke i spanske lige a protiv nas iz belgijske, 2. italijanske, norveske… Jednostavno ono uvodjenje petorice napadaca u zadnjih 15 minuta je previse neozbiljno. Mogao je Osmajic od prvog minuta.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here