U Crnoj Gori klubovi ne cijene trener: Osmi na planeti po otpuštanjima trenera

0
Ilustracija

Fudbalski treneri u Crnoj Gori su “potrošna roba”, klubovi i funkcioneri često nemaju ni strpljenja, ni viziju, a ni znanja, pa nam loptanje iz godine u godinu gubi na kvalitetu uprkos tome što se FSCG trudi da svima obezbijedi infrastrukturu…

O tome smo više puta pisali, ali sada je i svijet upoznat sa tim.

Međunarodna fudbalska opservatorija je napravila zanimljivo istraživanje – CIES se bavio analizom smjena šefova stručnog štaba od januara 2015. do decembra 2019, a Crna Gora je po tom istraživanju osma na planeti.

Trenerske vrteške su česte kod nas, a po listi Međunarodne fudbalske opservatorije naši timovi su u prosjeku otpuštali 6,4 trenera. To nije podatak da se hvalimo, već da se dobro svi zamisle.

A treneri se najmanje cijene u Boloviji u toj južnoameričkoj zemlji prosječan broj smijenjenih stručnjaka po klubu je nevjerovatnih 9,1!

Mislili smo da ne postoji tim kao Budućnost, koji je od 2006. do danas promijenio preko 20 trenera, ali definitivno najgori je Real Potosi koji je od 2015. do 2019 vjerovali ili ne promijenio čak 20 trenera, što znači da su u tom periodu vodili klub u prosjeku na tek oko 11 mečeva.

Generalno, cijeli region lako mijenja trenere u nedostatku vizije, pa je tako od zemalja u regionu Bosna i Hercegovina na petom mjestu (sedam trenera), Albanija je deveta (6,4), dok je Srbija deseta, a u TOP 10 “najgorih” se nalaze još Tunis, Alžir, Saudijska Arabija, Paragvaj i Kipar.

CIES navodi da je idealna zemlja za trenere Švedska, gdje najmanje otpuštaju trenere (2,6 po klubu), dok je samo 30 klubova od 766 analiziranih zadržalo istog trenera kao i na početku analize.

Advertisements

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here