UEFA: FSCG ima iskusne ljude koji vode Centar za edukaciju trenera!

0

Evropska fudbalska unija (UEFA) prije petnaestak godina postavila je određene standarde u edukaciji trenerskog kadra, u saradnji sa nacionalnim savezima.

Dio tog procesa je i ocjenjivanje rada centara za edukaciju u svim savezima širom Starog kontinenta. Tako je i Centar za edukaciju trenera FSCG pod konstantnim monitoringom stručnjaka iz Uefe.

Za ocjenjivanje rada CET FSCG zadužen je Dariusz Pasieka iz Poljske, koji je prethodnih dana boravio u Crnoj Gori. Takođe, bio je u posjeti CET-u u junu prošle godine, tokom seminara za UEFA ,,PRO“ diplomu.

– Tokom dvije posjete, ali i tokom zajedničkog rada na nekoliko radionica, imali smo dosta tema za razgovor i diskusiju, pogotovo tema koje se tiču budućeg rada Centra za edukaciju. Prvo zbog čega sam tu je ocjenjivanje sistema trenerske edukacije u Crnoj Gori. Ocjenjivanje rada sa kandidatima za diplomu, uslova i načina organizacije. Filozofija Uefe je da kroz trenersku edukaciju pruži što više znanja, ali i da edukatori budu na što višem nivou, kako bi bili u mogućnosti da prenesu znanje na adekvatan način. Moram reći da sam izuzetno zadovoljan kako edukatori prenose svoje znanje budućim trenerima. Vidio sam da su edukatori shvatili Uefinu filozofiju, što je za nas mentore veoma važno u sastavljanju konačne ocjene, kazao je Pasieka.

Pasieka je zadovoljan i organizacijom i načinom rada Centra za edukaciju FSCG.

– Prethodnih dana bili smo na seminaru za ,,B“ diplomu u Tivtu, gdje je sve bilo na vrhunskom nivou – teren, prostor za teorijski rad, smještaj, na kraju krajeva i sam grad Tivat. Vrhunski uslovi bili su i prošle godine na Zlatiboru, gdje se održavao seminar za ,,PRO“ diplomu. Moram da napomenem da imate veoma iskusne ljude koji vode Centar za edukaciju. Mnogo su naučili kroz saradnju sa Uefom tokom studijskih posjeta prethodnih godina i stvorili su određenu filozofiju rada. Rekao bih da je prava stvar što imaju kontinuitet u radu, za razliku od nekih drugih edukacionih centara u Evropi, gdje se menadžment često mijenja, objasnio je Pasieka.

Osim edukatori i predavači, na Pasieku su snažan utisak ostavili i polaznici seminara.

– Moram da istaknem i da sam tokom ove dvije posjete vidio da su polaznici seminara veoma aktivni na predavanjima i da imaju veliku želju za učenjem. Vidio sam i da prave pritisak na edukatore, traže interakciju, čime i njih tjeraju da budu još bolji. Takav pristup uvijek donosi nešto novo i to je dobro za edukaciju trenera generalno, istakao je Pasieka.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here