Bliže se izbori u FSCG UK Centar, da li se ponovo politika uplijeće u naš fudbal?

0

Uoči izbora za novog predsjednika UK (FSCG) – Centar, crnogorska sportska scena “gori” od uzbuđenja i kontroverzi. Dva kandidata su se istakla u trci za vođstvo nad fudbalskim savezom, stvarajući napetost koja prevazilazi sportske terene.

Na jednoj strani imamo iskusnog Rista Lakića, sportskog direktora FK Iskra i bivšeg fudbalera koji je svoju karijeru gradio u renomiranim klubovima kao što su Budućnost, Partizan, Vojvodina, Mogren i Čukarički. Lakić se nije ograničio samo na klubsku karijeru; takođe je predstavljao Crnu Goru kao član seniorske A reprezentacije. Bio je i mladi reprezentativac SiCG.

Suprotstavljen mu je legendarni Dragan Vujović, fudbalska ikona Budućnosti, koji je dobio podršku NVO Fudbalska CG i najvećih crnogorskih klubova Budućnosti i Sutjeske.

Izborna Skupština Udruženja klubova FSCG – Centar zakazana je za 8. novembar 2023. godine u Podgorici. Ova trka nije samo sportsko nadmetanje; političke intrige su postale neizostavan dio kampanje, ne samo kada je fudbal u pitanju, već i cjelokupni sport.

Iako bi trebalo da se javnosti prikažu planovi za razvoj i napredak “uništenog CG Fudbala”, kandidat Dragan Vujović sa svojim kolegama iz NVO FCG su se otvoreno sukobili sa trenutnim vođstvom FSCG, posebno sa legendom CG fudbala Dejanom Savićevićem, koji je za njih “nelegitimni predsjednik FSCG”.

Podsjećamo, Dejan Savićević je aktuelni predsjednik FSCG i on se neće kandidovati za predsjednika UK FSCG Centar, tako da čudi zašto se u svakom saopštenju napadaju Savićević i njegovi saradnici, umjesto, da se predstavi plan i program za dalji razvoj i napredak našeg klupskog fudbala koji je na evropskom dnu! Takođe, mogu se čuti napadi koji imaju političku konotaciju, od toga kako je “prethodna vlast srozala neke klubove” (vidimo koliko su napredovali svi klubovi u posljednje tri godine), do toga da Dejan Savićević, legendarni fudbaler Zvezde i Milana “mijenja političke dresove”? Vjerovarno je do toga došlo da član savjeta FIFA se bavi crnogorskom politikom…

Šlag na torti je “nepriznavanje FSCG” od strane Vujovića, koji tvrdi da je rukovodstvo FSCG “nelegitimno”, iako UEFA i FIFA to gledaju potpuno drugačije.

Podsjetićemo vas na izjavu Zorana Lakovića (UEFA) iz 30.6.2021:

-Veoma dobro znate da su relacije između Uefe i FSCG na veoma visokom nivou. Takođe, vaš predsjednik Savićević je na posljednjem kongresu Uefe glasovima svih 55 članica izabran za člana Savjeta Fife i reprezenutuje cijeli region. FSCG predstavlja jedinstveni model odgovornog ponašanja prema fudbalu – ako se odgovono posluje i uporno radi kao ovdje, onda je uspjeh zagarantovan. Ovo je jedan od rijetkih saveza u Evropi, koji veći dio svog profita usmjerava na izgradnju infrastrukture. Gotovo da ne postoji grad u kojem nije uloženo – od Pljevalja, pa do Ulcinja. I umjesto da država na ovim našim prostorima pomogne sportu i fudbalu, kao što je slučaj u Mađarskoj, na ovom području je drugačije – država bi željela da se direktno miješa u nezavisnost rada i uređenja FSCG, što je u potpunosti suprotno sa statutima Uefe i Fife. Svako uplitanje države u nezavisnost rada i izbora u FSCG, a koje je garantovano Statuom FSCG, može da dovede do nesagledivih posljedica i potencijalne suspenzije za sve klubove i reprezentativne selekcije Crne Gore – kazao je Laković nakon reizbora Savićevića za predsjednika FSCG.

S druge strane Risto Lakić je zadržao sportski integritet. Njegova dosadašnja “tišina” i odlučnost da se ne upušta u političke sukobe stvara sliku lidera posvećenog unapređenju crnogorskog fudbala.

Dok se politika i sport isprepliću u ovoj izbornoj trci, fudbalska budućnost Crne Gore ostaje neizvjesna. Hoće li sportska strast prevladati nad političkim spletkama i obezbijediti stabilnu budućnost crnogorskog fudbala, ostaje da se vidi nakon što se dim izbora raščisti. Oči fudbalske, nadamo se, NE političke javnosti su uprte u 8. novembar 2023. godine, kada će se odlučiti put kojim će crnogorski fudbal ubuduće koračati.

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here