Sutjeska može protiv Zvezde

0
foto: fscg.me

Sutjeska je u 12. sezoni fudbalskog prvenstva Crne Gore prva prošla kroz cilj, a kao šampion će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona.

foto: fscg.me

Plavo-bijeli” će startovati iz 1. kola (preskaču pretkolo), a ukoliko ne uspiju da eliminišu nekoga od zvučnih protivnika takmičenje će nastaviti u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Trostruki prvak malene balkanske ljepotice (Sutjeska ima i jedan Kup) od Uefe, kao šampion, ima zagarantovano 780.000 eura 260 za titulu, 280 za 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, te 240 za 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ambicija Nikšićana nije samo puko učešće u kvalifikacijama, već će pokušati da preskoče bar jednu prepreku ili u LŠ ili u LE. Naravno, svaki uspjeh donosi dodatni priliv novca od Uefe. A pošto su u većini zemalja prvenstva riješena, zna se ko može da igra sa ekipom Nikole Rakojevića u kvalifikacijama za najelitnije takmičenje u Evropi.

Sutjeska će u 1. kolu kvalifikacija za LŠ biti u nepovlašćenom šeširu, a mogući protivnici su: Ludogorec (Bugarska), Seltik (Škotska), Astana (Kazahstan), Karabag (Azerbejdžan), BATE Borisov (Bjelorusija), dobro poznati Serif (Moldavija), Malme (Švedska), Crvena zvezda (Srbija), Rozenborg (Norveška), Helsinki (Finska), TNS (Vels), Olimpija ili Maribor (Slovenija), Krakovija ili Slask (Poljska), APOEL ili Apolon (Kipar), Ferencvaroš ili Videoton (Mađarska), Legija ili Jagjelonija (Poljska).

Ako Sutjeska ne uspije da prođe 1. kolo kvalifikacija za LŠ, tu se puteseštvije plavo bijelih” Starim kontinentom ne završava. Od ove sezone, poraženi iz 1. kola kvalifikacija za LŠ igra 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Međutim, poraženi se ne pridružuje ostalim učesnicima kvalifikacija za LE, nego šampioni koji ispadnu iz kvalifikacija za LŠ igraju između sebe tri kola i najuspješniji će se plasirati u grupnu fazu drugog po jačini evropskog takmičenja.

Vladan Giljen, Miloš Vučić, Marko Vučić, Stefan Lončar, Šaleta Kordić, Aleksa Marušić i Milutin Osmajić su vezani ugovorom za Sutjesku i nakon 1. juna. Svima ostalima ističu obaveze zajedno sa trenerom Nikolom Rakojevićem.

Ali, uprava kluba je načelno dogovorila sa svim igračima da ostanu do kraja kvalifikacija za Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Taj posao im može pokvariti samo ozbiljna ponuda iz inostranstva za nekoga od fudbalera.

izvor: dnevne novine