Vođa „varvara“ tužio MUP

0
cg-fudbal.com

Podgoričanin Aleksandar Čaka Ivanović tužio je državu, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova tražeći naknadu nematerijalne štete za duševne bolove i povredu časti i ugleda zbog policijske torture koju je preživio, piše Dan.

Ivanović koji je vođa navijača Budućnosti, bio je meta brutalnog prebijanja od strane policijskih službenika 2. aprila 2019. godine, nakon utakmice Sutjeska–Budućnost koja se odigrala u Nikšiću.

Tada je zadobio teške tjelesne povrede koje su mu ugrožavale život.

Kako je navedeno u tužbi koju je u ime Ivanovića podnio njegov advokat Srđan Lješković, po završetku utakmice mladi navijači, od kojih su većina bila maloljetnici, preskočili su ogradu da se pozdrave sa fudbalerima za koje su navijali. U tom trenutku nekoliko službenika policije ih potiskuje i udara palicama po nogama. Ivanović kao jedan od najstarijih navijača preskače ogradu u namjeri da zaštiti maloljetne navijače od ničim izazvanog napada policije.

– Tada tužilac zadobija udarac u predjelu čela – glave i to policijskim pendrekom. Odmah je počeo da krvari jer se radilo o arterijskom krvarenju, nakon čega je pao i osjetio udarce pendrecima po čitavom tijelu. Od momenta udarca u glavu do izlaska sa stadiona ničega se ne sjeća. Nakon izlaska sa stadiona uz pratnju policije otišao je u navijački autobus. Iako je obilno krvario iz glave, nijedan pripadnik policije mu nije ponudio pomoć. Pri dolasku na vrata od autobusa neko od policajaca ga je „kao vreću“ ubacio u autobus. Policija je pritom tužioca i druge navijače prskala sprejom suzavcem i udarala palicama – navedeno je u tužbi.

Ivanović je pokušao da zaustavi krvarenje i smiri situaciju pa je izašao na vrata autobusa. Tada je dobio naredbu policijaca: „Ivanoviću, izađi iz autobusa“, što je on i uradio.

– Taj isti policajac mu izdaje sledeću naredbu: „Ivanoviću, pomjeri se od autobusa.“ Tužilac postupa i po toj naredbi. Tada čuje naredbu: „Pomjeri se ovamo“, izrečenu iz grupe policajaca. Dok je prilazio policajcima koji izdaju naredbe a koje tužilac sluša i postupa po njima, čuje kako mu je jedan od policajaca u oklopu i sa bijelim šlemom i vizirom rekao: „Dođi!“. Nakon toga su uslijedile psovke i uvrede – navedeno je u tužbi.

On je prišao policajcu koji mu je izdao naređenja, pokazavši da mu glava krvari i upitao: „Ovakvom ćeš da mi psuješ majku?“

– U tom momentu na tužioca kreću svi prisutni službenici policije udarajući ga i palicama i nogama i svim što im je dostupno. Tužilac je uspio samo da čuje nekog od službenika policije kako izgovara: „Prestanite, ubićete ga“. Vjerovatno ga je od sigurne smrti spasila ta komanda. Sve vrijeme toga iživljavanja nad tužiocem, on nije pružao nikakav otpor, već se nalazio u bespomoćnom, pognutom položaju, glavom prema neravnoj tvrdoj podlozi pokušavajući rukama da se zaštiti od udaraca. Nakon tih riječi policajci prestaju da ga tuku, dvojica policajaca ga pridižu i tako povrijeđenog vode do autobusa, ne nudeći mu nikakvu pomoć – dodaju u tužbi.

Dvojica policajaca su ga tako prebijenog ugurali u autobus, dok ga je treći udarao palicom.

IZVOR: DAN

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here